четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Ето ви ги подаванията... И какво ще правите с тях?


За кой знае кой ли път, но трябва пак да се върнем към известния Шави Ернандес и неговото разбиране за футбола. Ако такава легенда е недоверчива към статистиката и не позволява да вземе преимущество над разбирането за играта е нужно да му се вярва.

Защото...

"Смея се като видя какво ми закачат. И тогава казват: 100 подавания, 80 точни. Наистина? А как ти знаеш кои наистина са били добри? Броиш ли ги? За статистиците е важно само, че топката е стигнала до съотборника. Няма значение, че съотборникът е имал четирима на гърба си. Така че не, това не е добър пас. Понякога е достатъчно и само да се отървеш от топката така че да не поставиш никой друг в проблем. Статистиката не вижда това", заяви някогашният ас на Барселона в средата на март в интервю което продължаваме да смятаме за едно от най-добрите за годината.

А в нейния финал факт за историята: футболистите на Борусия от Дортмунд против Брюж са разменили чак 930 точни подавания. На първа топка, би се казало, браво, обаче... Дали смисълът на футбола е да подадеш топката на човека до себе си или да се постигне гол. "Жълто-черните" не успяха в това, остана само 0:0.

Споменатите 930 подавания са второто най-добро постижение откакто статистиците от агенция ОПТА мерят подаванията в Шампионската лига. Рекордът принадлежи на Манчестър Сити, също от 2018 година, когато против Базел в реванша от 1/8-финалите постигна 979 подавания. И не победи (1:2).

Няма коментари:

Публикуване на коментар