сряда, 22 май 2019 г.

Борусия отново спечели сърцата на привържениците си


След края на сезон 2018/19, около 8000 привърженици на Борусия (Дортмунд), които пътуваха до Гладбах се изправиха на крака и аплодираха отбора няколко минути. Това беше заслужена награда за играчите, които помогнаха Борусия (Дортмунд) да постигне третия си най-добър точков актив в елита на Германия. За съжаление, те не успяха да станат шампион в последния кръг от сезона, но момчетата в "жълто-черно" направиха всичко което можеха; за нещастие, съдбата на титлата не беше в техни ръце.


"ФК Байерн е шампион. Но Борусия отново спечели сърцата на своите привърженици. В края на този вълнуващ сезон, запалянковците демонстрираха страстно чувство за представянето на играчите", написа Рур Нахрихтен за сцените след финалния сигнал. Около двеста аплодиращи привърженици чакаха на тренировъчното игрище в събота през нощта, за да посрещнат отбора обратно. Ханс-Йоаким Ватцке благодари на почти всеки един от тях лично.

"Искахме да покажем различно представяне, различна страна на отбора в сравнение с миналия сезон. Не типът гризене на нокти, което имахме в Хофенхайм в края на онзи сезон. Тръгнахме по пътя по който се надявахме при Люсиен Фавре. Комфортно се класирахме в Шампионската лига. Задържахме надпреварата за титлата до самия край. Кога това се случи за последно? Преди 10 години! В този смисъл, постигнахме спортните цели, които си поставихме за Бундеслигата и Шампионската лига", обясни изпълнителният директор.

Забележителен сезон в забележителни цифри

Да сме прецизни, Борусия (Дортмунд) спечели 21 точки повече от предходния сезон. Общо, 76 точки са третото най-добро постижение в историята на клуба в Бундеслигата. "Жълто-черните" завършиха като вицешампион за шести път - с десет точки преднина пред третия Лайпциг. За 24 години откакто победата се оценява с три точки, 76 точки щяха да са достатъчни да се спечели титлата в 13 случая. Точковият актив от втората половина на този сезон, 34, дава средно по 2 на мач - по-добре от шампионския сезон 2010/11, когато бяха спечелени 32 точки след Коледа.


"Бяхме близо", декларира Роман Бюрки, преди да добави: "Все още нямаме опита когато трябва да се справяме с напрежението в състезанието за титлата. Това можеше да е решаващ фактор. Въпреки това, можем да сме невероятно горди от това което постигнахме като отбор." Неговият съотборник Аксел Витсел съжали за точките пропуснати срещу по-малките отбори, но бързо добави: "Беше невероятен сезон с много емоции, положителни и негативни."

Ройс: "Трябва да сме по-постоянни"

"Развитието е добро. Но ние знаем, че все още трябва да правим настройки в определени аспекти, за да сме по-постоянни", заключи капитанът Марко Ройс, който имаше участие в двата гола в последния кръг и победата в гостуването на Гладбах. Той подаде за първия гол, после отбеляза втория след бързо движение, което включваше Санчо, Гьотце и Пулишич.


Имаше дълги дискусии дали топката излезе от игра преди повеждащия гол. DAZN използва "Piero Analysis Tool", който дава 3D изображение, за да се разгледа този епизод. И беше ясно, когато топката вече не докосваше линията, но не беше изцяло извън нея. Въпросът беше дали топката е изцяло извън игра - но това не беше случаят. Така че голът заслужено беше признат.


Ватцке: "... сега искаме да направим тази стъпка"

"Може да се гордеем с представянето на този отбор и треньорския щаб", декларира Ватцке. "И не можем да забравяме, че Байерн Мюнхен направи супер серия от мача им в Дюселдорф в първата половина на сезона. Трудно изпускаха и точка." Шефът на Борусия продължи: "В началото си дадохме два летни трансферни прозореца, за да сменим облика на отбора и да сме конкурентни на национално и международно ниво. И се нуждаем от този втори летен трансферен прозорец да оптимизираме състава, да направим допълнителни подобрения. Трябва постоянно да играеш до своя лимит, за да бъдеш наистина успешен. За да го направим, ние се нуждаем от повече опит, стабилност и постоянство, по-малко индивидуални грешки и още повече качество в моментите, които имат значение. Искаме да направим тази стъпка сега."


Няма коментари:

Публикуване на коментар