сряда, 5 юни 2019 г.

Сърбите в мадридския Реал: От Милан Янкович до Лука Йович


Милан Янкович е първият сръбски футболист в Реал. В Кралския клуб пристига от Цървена звезда.

Мадридчани го виждат в двата мача от 1/4-финала на Купата на европейските шампиони през 1986/87. Червено-белите побеждават в първия мач в Белград (4:2), а приносът на Янкович е гол от дузпа в 81-ата минута.


В реванша Реал побеждава с достатъчното 2:0, а три месеца по-късно Янкович подписа с мадридчаните въпреки че няма навършени 28 години, колкото по тогавашните правила е било необходимо за излизане в чужбина.


Янкович остава в Реал само сезон. Изиграва 38 мача, вкарва четири гола и през лятото на 1988 отива в Андерлехт.

Кариерата завършва две години по-късно, на 30 години, ядосан, че селекционерът Ивица Осим не го взима на СП в Италия.

Предраг Спасич преминава в Реал през 1990 от Партизан като национал на Югославия, която на СП в Италия заела пето място. Според данните на испанските медии, трансферът е бил за 200 милиона песети, около 1,2 милиона евро.

Въпреки че едрият крагуевчанин е играл в известния мач против Испания от 1/8-финалите на СП, не е дошъл в Мадрид благодарение на победата на Югославия в този мач (2:1).


Екипът на Реал е облякъл вместо Деян Савичевич. Рамон Мендоса, тогавашният президент на Реал, получил видеокасета със запис на вечното дерби и съвет да погледне майстора на Цървена звезда.

Мендоса, обаче, забелязал тогава 25-годишния бранител на Партизан и веднага го купил. Спасич не е играл много в Реал. Участвал е в 22 мача и през лятото на 1991 преминал в Осасуна.

Деян Петкович, още един талант от нишката школа, който през Цървена звезда е стигнал до големия европейски клуб.

Офанзивният полузащитник, популярен като Рамбо, някога най-младият играч в историята на югославското първенство когато на 16 години и 15 дни дебютира за Раднички, през декември 1995 се озовал в Мадрид.

Трансферът е бил на стойност днешни 6,5 милиона евро, но Петкович не е оставил значима следа в Реал.

Въпреки че веднага дебютирал в отбора, който е бил воден от аржентинеца Хорхе Валдано, мадридчаните са били неубедителни през този сезон и завършиха едва на шесто място.

Петкович е играл в едва пет мача, за да още в началото на 1996 да бъде даден под наем в Севиля. Последвало завръщане в Мадрид (без мач в обновения отбор), след това и нов наем в Расинг от Сантандер.

Петкович през 1997 напусна Реал и отиде в Бразилия където направи феноменална кариера.

Тъй като се доказа за четири и половина години в Цървена звезда, а беше и участник на Мондиала 1998 във Франция, Перица Огньенович на 12 януари след дълги преговори се пресели в Реал.

Въпреки че сам казва, че Барселона и Фиорентина са предлагали двойно повече пари, искал е само в клуба от столицата на Испания. Трансферът в Реал е бил за пет милиона немски марки, годишната заплата 1,2 милиона.


За да може Огньенович да бъде регистриран за мадридчаните, камерунецът Самуел Ето`о е изпратен в Майорка под наем.

И това не е помогнало много на сърбина. Изиграл е само 12 шампионатни мача за Реал (общо 20 състезателни) и е постигнал един гол, в купата през 1999/2000 против Сарагоса.

Реал е напуснал през лятото на 2001, за да след шест месеца без клуб да започне пътуване от Германия (Кайзерслаутерн), през Китай (Далиен), Украйна (Динамо Киев), Франция (Анже), Малайзия (Селангор), до Гърция (Ерготелис и Калитеа) и Сърбия (Ягодина).

Няма коментари:

Публикуване на коментар