вторник, 22 октомври 2019 г.

90 години от рождението на легендарния Лев Яшин


Лев Яшин е роден в Москва преди точно 90 години. Той ще израсне в най-известния вратар в историята и най-популярният руски спортист на 20 век.

Двамата му родители работят в заводи в Москва докато той расте. Семейството е евакуирано от столицата по време на Втората Световна война. След войната, семейството се завръща в Москва и младият Лев също започва да работи в завод, но прекарва свободното си време, играейки футбол и хокей. След като е взет в армията на 18 години, той е забелязан от футболен скаут и поканен да се присъедини към академията на Динамо (Москва) през 1949.

Той ще остане в клуба повече от две десетилетия до пенсионирането си през 1971. В първите си няколко години в Динамо, Яшин не може да пробие в първия състав, така че играе като вратар за хокейния отбор на клуба, печелейки бронзов медал от шампионата на СССР през 1953. Скоро след това той си осигурява място на титулярен вратар за футболния състав на Динамо и бързо става легенда на клуба, печелейки пет шампионата на СССР и три купи в бърза последователност.

Заедно с националния отбор по футбол на СССР Яшин печели първото Европейско първенство през 1960, което се провежда във Франция. Той също помага на СССР да спечели златните медали на Олимпиадата през 1956 и достигна 1/4-финалите на Световното първенство през 1958 (Швеция) и 1962 (Чили). На Световното първенство в Англия през 1966, Яшин е капитан на съветския отбор завършил на четвърто място - най-високото постижение на страната.


С прякор "Черния паяк" заради изцяло черния си екип и невероятни рефлекси, той бързо става известен като най-добрия вратар в света. Той е хвален за своите умения, атлетичност и нововъведения към позицията на вратаря, като организиране на защитниците, излизане да се пресрещнат нападателите и започването на бързи контраатаки.

Играл е срещу други футболни легенди като Пеле, Боби Чарлтън, Еузебио, Франц Бекенбауер, като е спасил 151 дузпи през кариерата си - повече от всеки друг вратар в историята на ФИФА. Яшин умира в Москва на 20 март 1990, два дни след като получава престижната награда Герой на социалистическия труд.

Той е единственият вратар награден с престижното отличие Златната топка (през 1963) за най-добър футболист на Европа. Широко признат е за най-добрият вратар на 20 век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар