петък, 25 октомври 2019 г.

Започна се... Англичаните подготвят терена за "расизъм на Маракана" против Тотнъм


Кой за каквото, англичаните за расизма.

Като не получиха нищо на стадиона на Партизан.

Сякаш островната общественост и медии са разочаровани, че вчера на стадиона на Партизан не се случи нищо което да им напълни тиражите и да им донесе "кликове". Сякаш някои истории останаха неписани. Вече започнаха да подготвят терена за след две седмици, когато в Белград идва Тотнъм.

"Хари Кейн ще използва расизма от България за дуела против Цървена звезда в Сърбия", е заглавието на Дейли Мейл.

А каква връзка имат расизмът в България и мач от Шампионската лига в Сърбия?

Вече се констатира, че на Маракана ще има расизъм... Въпреки че досега никога не го е имало. И така историята започва да се загрява. По подобен начин английските медии преди гостуването на техния национален отбор в България подсилваха историята за расизма, повтаряха я като мантра и получиха желания ефект. Неколцина глупаци в България лесно се запалиха от историята, почувстваха се провокирани и направиха точно онова което англичаните предсказваха. Расистките изцепки белязаха мача, голям скандал разтърси европейския футбол и островната общественост получи многодневна тема.

След това историята се пренасочи към гостуването на Манчестър Юнайтед в Хумско. Преди и след мача Партизан - Манчестър Юнайтед, треньорът на гостуващия отбор Оле Гунар Солскяер получи повече въпроси за расизма отколкото за футбола и самия мач. Норвежецът беше повече от коректен и не искаше да превръща тези истории в някаква своя полза. Нещо повече, показа се като истински господин. Не позволяваше островните журналисти да му слагат думи в устата, колкото и да набутваха историята за расизма. Каза, че вярва на Партизан и треньора Милошевич и беше прав. Накрая честити на привържениците на Партизан и ги похвали.


Оказа се, че нямаше никакви нужди от историята за расизма на стадиона на Партизан. Атмосферата в Хумско беше чудесна, а публиката на Партизан показа онова което отдавна се знае: Сърбия няма проблем с расизма, нито го е имала. Имаме хиляди други проблеми, заблуди и разделения, но този го нямаме. За разлика от Англия където проблемите с расизма във футбола траят от 80-те години на миналия век, а където привържениците и днес обиждат играчите в социалните мрежи (Погба, Рашфорд, Абрахам...) на расова основа, ако изпуснат дузпа и изиграят някой слаб мач.

Затова изглежда, че островитяните и не могат да разберат, че някои държави като Сърбия нямат проблем с расизма. Изолирани случаи винаги ще има както беше с онези няколко нещастници в Чачак, които нападнаха Майк Тамванйер, играейки някакъв Ку Клукс Клан от Морава?! Но също така може да се намери глупак, който да изтъкне как мрази индианците, а не е виждал индианец през живота си. И тогава по новите стандарти излиза, че Сърбия има проблем с индианците?!

Островните таблоиди пишат, че Хари Кейн ще бъде ключовият човек на Тотнъм в случай на расизъм на Маракана и че той ще представлява първи контакт със съдията в случай че нещо се случи. Имал опит с расизма наскоро в България и ще знае какво да прави и какви ходове да направи от съветите, които е получил.

Припомня се и че това ще е голямото завръщане на Дани Роуз в Сърбия, за пръв път след мача в Крушевац и 2012 година, който завърши с голям бой между младежките национали на Сърбия и Англия. А човекът, който започна всичко беше пъргавият Роуз, който след това получи расистки обиди от трибуните и това е и единственият досега отбелязан случай на истински расизъм на сръбските стадиони в международни мачове. По-късно Роуз е обиждан на още някои европейски, па и английски стадиони, защото е един от най-омразните футболисти в европейския футбол.


А е имало по-късно и наказания за расизъм за наши клубове. Имаше ги и това лято. Но наказанието за привържениците на Партизан за обиждането на Мичел Доналд, че е "п*чка циганска" (защото е играл за Цървена звезда - б.р.), съответно отговорът на запалянковците на Звезда в Хелзинки на албанските провокатори със знаме на Косово са неща, които е трудно да обясним на европейците, че са други наши проблеми, но никак расизъм.

Затова на сръбския футбол след 12 дни на Маракана му трябва още една привърженическа победа като вчера в Хумско. На Маракана звездашите трябва да останат това което са и да не се поддават на никакви провокации и измами, които в идните дни ще идват от Англия.

А на Тотнъм всякак трябва да се приготви врящ котел какъвто Маракана често умее да подгрее в миналото. Особено за англичаните. Както против Ливърпул когато на Трент Александър Арнолд му се "отсякоха краката" па Клоп трябваше да го сменя на полувремето. Момчето което е пораснало на известния Анфийлд не знаеше накъде тича в лудата ноемврийска нощ когато Маракана се тресеше след головете на Милан Павков.

Тотнъм и англичаните всякак заслужават специално посрещане "добре дошли". И то няма никаква връзка с расизма. Повече с англичаните като такива.

Автор: Александър Глигорич

Няма коментари:

Публикуване на коментар