сряда, 27 ноември 2019 г.

Илюзията на един трансферен прозорец


Дали Владан Милойевич измами себе си, или Терзич и Мркела измамиха него?

Нито Барселона с Диего Марадона и Бернд Шустер, нито онзи Милан с тримата холандци, и отново Барселона с истинския Роналдо, Фиго и Стоичков, па и ПСЖ с Неймар и Кавани. Никой никога не е разбил и посрамил Цървена звезда в европейската история както този Байерн с Левандовски и Коутиньо. По този параметър предната нощ на "Маракана" беше уникална, но така просто може да се обясни със спортните модерни думички. Там някъде в края на 2012 година легендарният Светислав Кари Пешич, увенчан с титлата баскетболен шампион на света, говори, че най-добрият отбор не е от 12-те най-добри играчи, а от толкова хора, които могат да работят като най-добър екип. Кари сипа демагогия, приемлива заради пиротския акцент, но това изречение трябва да стои в канцеларията на отговорните лица от "Маракана", за да като странични ефекти, предизвикани от тежкото поражение от Байерн, непрекъснато да им е пред очите.

Защото не е онази шестица в мрежата на най-добрия играч в редовете на домакина Милан Борян фактът, който най-много заболя звездашите. Виждаше се това равнодушие и по-рано, някаква черта на по-голямата част на състава, който облече червено-белия екип и дойде да свърши работа без никакви емоции. А мачовете в Шампионската лига виждат като леко забавление в немска или швейцарска провинция, след тежка петдневна работа на производствената линия в някакъв Манхайм. А това е непростим грях в клуб какъвто е Цървена звезда.

Не съществува по-ясен пример от ситуацията, която предшестваше отменения гол на Байерн, когато Цървена звезда още беше жива резултатно. Десет от 11 играчи в червено-бели екипи гледаха в земята, само Милан Борян искаше от Кайперс да гледа ВАР. И беше прав. И отново се връщаме на онази теза от началото на текста с изтърканите фрази, но тази Цървена звезда не е отбор. И ще има само още един шанс да стане, в Пирея. Това потвърди и Милан Борян, както и треньорът Владан Милойевич.

"Не играем вече с нужната страст, енергия и желание. Не играем вече със сълзи в очите. Нужни са промени", беше посланието на шефа на треньорския щаб на Звезда.

Цървена звезда вече дълго изглежда като отбор съставен от 18 футболни професионалисти, които не ги свързват никакви общи неща. И отново една фраза: червено-белите са изгубили някакво ДНК, каквото и да означава това, защото с парите получени от УЕФА заради континенталните успехи опитаха да направят Шахтьор за бедни, или Манчестър Сити за онези най-бедните. Само за трансферни суми, когато става дума за най-скъпите инвестиции, са платени 6 700 000 евро. Плюс заплати, плюс премии, плюс милионни инвестиции нужни за заплатите на Хорхе Каняс (доведен като свободен играч), след това Гарсия, Ван Ла Пара и Жандер. Да не продължаваме. С влизането в Шампионската лига те, заедно с остатъка от отбора, върнаха вложеното, но... Цървена звезда скоро може да стане заложник на техните безперспективности и смеем да кажем невъзможност да се повтарят в Европа, въпреки че може да се стигне до блясък на 11 декември против Олимпиакос. Защото някой тук някого дебело е измамил. За това ниво на надпревара те не са, което без увъртане каза и Милан Борян.

Докато безпаричието беше съставна част от всекидневието на "Маракана" спортният сектор, персонализиран от директорската двойка Звездан Терзич и Митар Мркела, съвършено следваше рушенето на рекорди и бариери на Милойевич. Координатите бяха ясни: възвращенци от чужбина, главно в залеза на кариерата, представляваха основата на отбора. И тогава имаше чужденци, Гейлор Канга и Ричмънд Боачи в пълния си блясък, след това през миналото лято съвършено вписалия се Бен, но с влизанията в Шампионската лига и Лига Европа бяха подписвани и играчи от магазини "втора ръка". Имаше някакво равновесие. Тук не бяха само Филип Стойкович, Ненад Кръстичич и Вуядин Савич като лидери на съблекалнята и от които се знаеше какво може - а какво не може - да се очаква. По време на срещата с Байерн привържениците копнееха за тихите герои на Милойевич каквито бяха Неманя Милич или Славолюб Сърнич. За Радонйич да не говорим, защото той си отиде след предложение което не може да се откаже. Обаче, второто влизане в Шампионската лига измами спортния сектор на Цървена звезда, че отборът като член на елитния турнир, може да бъде елитарен клуб. Директорите Терзич и Мркела имат само две смекчаващи обстоятелства. Кладенецът с възвращенци "пресъхна", а Терзич и Мркела искаха с насилствена "байернизация" да облекчат работата на Владан Милойевич. Оказа се, че са му набутали в ръцете судоку, което треньорът на Цървена звезда просто не може да реши. И от такъв отбор в съблекалнята да направи юмрук, който да удря в Европа, което е негов основен постулат, казан в интервю още през 2017 година. И второто много важно нещо. Предходната зима върхушката на клуба трябваше да реагира и да удължи договорите на отделни футболисти и по този начин да ги награди за всичко направено в Европа и домашната сцена. Нахрани ги, а учените хора от старите времена ще ви кажат, че само гладният стомах играе футбол. Това беше ситуация, която обещаваше едно каене. Да бяха напуснали мнозина за мизерни пари би съществувала теза, че трябваше да бъдат задържани. Оказа се, че Супер лигата, а специално Белград, не са идеално място за пускане на корени.

Всеки който ревностно е следил работата на Владан Милойевич знае, че става дума за треньор, който се държи към своите принципи и методология на работа и трудно си променя мнението. Но в тези сладки мъки, когато на "Маракана" започна да има пари (много пари), Владан Милойевич позволи да падне в капана на истерията и може би популисткото попълване на игровия кадър до горната граница. Позволи да бъде измамен или сам се измами. В споманетия разговор каза, че обича да има на разположение повече играчи, които усещат клуба отвътре, и които имат силни чувства. Такива сега са малко, и това е грешката на Милойевич, която най-добре рефлектира против Байерн. Само 12 месеца по-рано отказваше играчи да му се водят на конвейр. Беше толкова горд да каже "НЕ" когато благодари на предложението Цървена звезда да се подсили със Силва от Рен, с обяснението, че му трябва защитник от сръбско говорими области. Дочака Дегенек, както и това лято. И уцели.

Може би Звезда би изгубила и с по-голям резултат и с миналогодишния състав, но поне би оставила някакво впечатление. Така изглеждаше като група наемници, която разкри всички илюзии на летния трансферен прозорец. Няма нито едно истинско подсилване за ниво Шампионска лига. Звезда най-много измами себе си. Чак и в Пирея да се стигне до положителен резултат Терзич и Мркела ще трябва да натиснат копчето за "рестарт". Една ера полека завършва, не е важно дали в нова ще се тръгне с Милойевич или без него на пейката.

В последните дни гръцките медии спекулират за неговото отиване в китайския Далиен (макар и без големи основания, защото няма индикации, че Рафа Бенитес ще бъде сменен), а споменават и опцията Мартинс да бъде уволнен в Пирея, след което първи избор на гръцкия великан би бил точно Милойевич.

Автор: Дарян Неделькович

Няма коментари:

Публикуване на коментар