понеделник, 24 февруари 2020 г.

Това не е дерби, а война до изтребление - 13 жълти, 3 червени, 2 дузпи и победа след 20 г за Галатасарай


Няма по-добър начин да се включиш в борбата за титлата от празнуване на терена на най-големия съперник! Тътреше се Галатасарай на стадион "Шюкрю Сарачоглу", гледаше загубата в очите, за да на крилете на вихъра Ониекуру да полети до първото място в класирането и да заяви, че е готов да се бие за отбрана на статуса най-добър турски отбор. В голямото дерби на Истанбул, действащият шампион във впечатляващ обрат надви Фенербахче - 3:1.

Герой на мача е нигериецът Ониекуру. Бившият таран на Андерлехт, който през януарския трансферен прозорец се върна на Босфора от Монако, получи доверието на Фатих Терим и най-много благодарение на него популярния като Императора празнува на неприятелска територия. За прът път от 22 декември 1999 година. Още по-важно, изравни се с Трабзонспор на върха на класирането, така в завършека на първенството влиза като най-сериозен кандидат за короната. След такава победа самоувереността обичайно расте, а съперниците падат като снопи.


За първата победа на Галата в азиатската част на Истанбул след 20 години и два месеца се постара Ониекуру, като при резултат 1:1 първо предизвика дузпа, която в преднина превърна Радамел Фалкао, за да в добавеното време да изтича в контраатака и да подпечата съдбата на домакина, който дълго време беше сочен за по-сериозния кандидат за трона, заедно със Сивасспор, Башакшехир и Трабзонспор.

Но, Галата има шампионско ДНК. Стъпка по стъпка се приближаваше към водещите отбори, постигна седми пореден триумф в лова за точки, което показва, че Фатих Терим е подострил формата за финала на сезона, когато се решава въпроса за шампиона.


Напрегнатото дерби, в което бяха видени чак 13 жълти и три червени картона, по-добре започна Фенербахче. След нарушение срещу Ведат Муричи Марк Крузе получи възможност от 11 метра да открие резултата, а такива ситуации немецът обикновено използва максимално. Така Крузе вкара по гол в последните пет домакинства на Фенер, ставайки първият играч на жълто-сините след Муса Соу, който в един сезон пронизва мрежите в дербитата с Галата, Бешикташ и Трабзонспор.

Гостите чакаха момент да отговорят и го сграбчиха преди края на първото полувреме. Корнер изпълни Омер Байрям а Раян Донк с глава изравни резултата и още тогава можеше да се усети огромната нервност на трибуните, която в продължението на мача се пренесе на терена.


Първо съдията Мелер изгони треньора на Фенербахче, Ерсун Янал, което из основи разклати амбициите на домакина. Тотално изгуби главата, тътреше се, а Галатасарай опитно дочака още една възможност. По лявото крило проби Ониекуру, беше съборен в наказателното поле, а втората дузпа в мача реализира Радамел Фалкао.


При радостта от гола колумбиецът беше засипан с всевъзможни предмети от привържениците на домакина, опитният нападател едва се измъкна, но стана ясно, че нетърпимостта трябва да отнесе още някоя жертва. Цената първо плати футболистът на Фенер Денис Турук (на пейката), заради провокиране на съперник в общо меле когато се разменяха псувни, размени се и по някой юмрук, а после и втори жълт и автоматично изгонване заработи и Юнес Беланда, така жълто-сините разбраха, че трябва да използват предимството откъм играчи и да потърсят изравняване. Особено, след като заради зачестилите прекъсвания мачът беше продължен чак десет минути.

Фенербахче хвърли всички карти в нападение, което остави широка ливада в неговата половина, така в 97-ата минута Ониекуру демонстрира скоростни и реализаторски способности и в огненото дерби донесе победата на Галатасарай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар