неделя, 15 март 2020 г.

Извънредно положение и в Сърбия


Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви днес извънредно положение в страната заради пандемията корона вирус.

"Сърбия от днес е във война против невидим противник, опасен и опак противник, когото нашата страна трябва да победи. Борбата, която е пред нас е борба за онези, които са създавали тази държава, градили тази страна, преди всичко за нашите родители, по-възрастните, но и за бъдещето на Сърбия. Нашите родители, по-възрастните, са ни изградили всичко което имаме... Днес те са нападнати преди всичко и трябва да направим всичко което можем да помогнем на тези чудесни хора... Обявявам, че взехме решение за прогласяване на извънредно положение на територията на цяла Република Сърбия", заяви Вучич.

Той също така допълни, че на всички лица по-възрастни от 65 години ще бъде забранено да излизат от вкъщи.

"В идните дни ще проверяваме дали решението се спазва. Ако трябва, ако има нарушения повече от 0,1 или 0,2%, в следващите 72 часа ще вземем задължаващо решение да не се излиза от домовете."

От понеделник няма училище, университети, няма детски градини, няма тренировки, няма спорт... По думите на Вучич училищата няма да работят до края на учебната година. Местните власти ще решават за това дали и в какъв обем ще работят заведенията.

Болниците ще се пазят от войската, а който наруши наредбата на надлежните здравни заведения да бъде в самоизолация би могъл да бъде осъден на три години затвор.

Президентът на Сърбия също така каза, че в страната са открити още двама заразени от корона вирус и сега са общо 48.

"Днес беше най-лошият ден в Европа след Втората Световна война. В Италия умряха 360 човека, почти 200 в Испания."

Вучич също така каза, че Сърбия е поръчала от Китай 5 000 000 защитни маски и "трябва да избутаме 10 дни" и че "не на черно, а на получерно" е капарирала и определен контингент нови респиратори, които ще пристигнат в сряда. Специално благодари на Китай за когото каза "че е единствен, който може да помогне на Сърбия", а разкри, че почти всички заразени в Сърбия са се заразили в околностите на Милано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар