понеделник, 8 юни 2020 г.

Звезда дели с ЦСКА 12-о място във вечната листа на шампионите в Европа


Победата над "строителите" с 5:0 на Баньица беше достатъчна за начало на ново празненство за Цървена звезда и то шампионско. Футболистите в червено-бяло за трети пореден сезон са най-добрият отбор в Сърбия. Клубът така се записа за 31-и път като шампион на страната и засили натиска над онези, които са пред него във вечната листа на най-трофейните клубове в света. Също така, Звезда с новата титла стигна до 61 купи от всички надпревари и в тази класация е на 16-о място.

Цървена звезда е първият клуб в Европа, който стана шампион на терена след пандемията корона вирус и паузата от два месеца и половина. Този факт дава специална важност и единственост на този успех на възпитаниците на Деян Станкович и говори за доминацията в границите на Сърбия.

Що се отнася до клубовете в ранглистата, които са спечелили 30 и повече титли, само Селтик преди червено-белите осигури нов трофей от първенството и то преди няколко седмици служебно, когато беше прекъснато първенството на Шотландия и автоматично присъдена титла за отбора от Глазгоу.

Звезда в списъка с най-трофейните шампиони в Европа с триумфа над Рад се качи на 12-о място, което дели с отбора на ЦСКА от София, а Лудогорец е убедително първи в България и червено-белите най-вероятно ще останат на тази позиция през лятото.

Към Звезда и българския клуб в подялбата на 12-о място може би ще се присъедини и Ференцварош, който е на прага на своята 31-а титла с оглед на това, че има девет точки преднина на върха на класирането в своето първенство.

КЛУБОВЕ С НАД 30 СПЕЧЕЛЕНИ ТИТЛИ:

54 - Рейнджърс (Шотландия)

53 - Линфийлд (Северна Ирландия)

51 - Селтик (Шотландия)

44 - Олимпиакос (Гърция)

37 - Бенфика (Португалия)

35 - Ювентус (Италия)

34 - Андерлехт (Белгия)

34 - Аякс (Холандия)

33 - Спарта Прага (Чехия)

33 - Реал Мадрид (Испания)

32 - Рапид Виена (Австрия)

31 - ЦСКА София (България) / Цървена звезда (Сърбия)

30 - Ференцварош

С 61 купи от всички официални турнири, клубът от Маракана е между 20-те най-успешни в Европа! Отборът на Деян Станкович се намира на 16-о място, където ще остане със сигурност при спечелване на Купата на Сърбия.

Броят титли показва величината на Цървена звезда, поставя я в компанията на звучни европейски клубове. В момента трофейният баланс на сръбския клуб е близък до Ливърпул, който вероятно ще се качи стъпало нагоре щом се поднови Висшата лига. Червено-белите имат възможност да стигнат до трофей №62 чрез турнира за купата, а до целта остават още две препятствия, след като отборът на Деян Станкович победи в Инджия и се класира на полуфиналите където ще играе с Партизан.

С баланс между 60 и 70 трофея в компанията на Звезда и Ливърпул са още в момента по-добре класирани отбори като Ювентус и Манчестър Юнайтед, което придава допълнителна значимост, защото сръбският клуб се намира в подбрана компания на великани на европейския футбол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар