петък, 4 март 2011 г.

Стана ясно колко прибират съдиите в големите първенства


Съдиите неотменно са фигури, които предизвикват големи спорове във футбола и въпреки че е честно да кажем, че едни са по-добри от други, всеки привърженик ще признае, че играта не може без "мъжете в черно". Винаги е бил интересен въпросът колко пари печелят тези представители на властта, за да прекарат 90 минути на терена, където често са обект на обиди и критики отстрана на националните или световните медии.

Доход на съдиите за шампионатен мач в евро:


в Англия - главен съдия - 1170, помощник-съдия - 375
в Испания - главен съдия - 6000, помощник-съдия - 2000
в Германия - главен съдия - 3600, помощник-съдия - 1800
в Италия - главен съдия - 3400, помощник-съдия - 1700
във Франция - главен съдия - 2751, помощник-съдия - 1300
в Португалия - главен съдия - 1188, помощник-съдия - 594

Уточнение - в Англия съдиите получават и основна заплата за сезон - 38 500 евро.

Официалните лица в т.нар. големи първенства печелят най-много пари, като малко по-особено е в английската Висша лига, където съдиите получават заплата през сезона и по тази причина по-малки суми за отделен мач.

Най-щедро са възнаградени реферите в испанската Примера, където сумата е 6000 евро, докато колегите им в Италия срещу 90 минути взимат около 3400, като пропуснем шегите около Калчополи.

Въпреки че френските съдии са сред най-добре платените в Европа, получавайки средно по 73 000 евро на сезон, в момента заплашват да вдигнат стачка срещу таван на възнагражденията. Не само те планират стачни действия. Шотландските им колеги отказаха да излязат за един кръг през този сезон, но техните протести бяха повече срещу отношението към тях в медиите, отколкото заради пари.

Докато някои фенове биха се изказали против тези солидни суми, струва си да се припомни, че дори най-добрите рефери получават малка част в сравнение със седмичните заплати на най-добрите футболисти. Заплатите на звездите растат спираловидно до невероятни стойности, така че може би трябва да се замислим за хората между тях, които трябва да ги санкционират, а взимат 50 пъти по-малко от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар