вторник, 8 март 2011 г.

Отмъщението се сервира най-добре студено - дойде ли моментът на Арсенал срещу Барселона


Арсенал излиза в реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига срещу стария си познайник Барселона на "Камп Ноу". Англичаните имат аванс от 2:1, но това беше едва първият успех над съперника в историята на сблъсъците помежду им. През миналата година на 1/4-финалите в турнира след 2:2 в Лондон, хората на Венгер паднаха 1:4 в Испания, въпреки че поведоха в резултата. Този път нещата обещават да са различни, мач с мач не си прилича, а историята на Шампионската лига показва, че отмъщението между стари познайници е факт. Ето най-запомнящите се примери:

Байерн (Мюнхен) - Манчестър Юнайтед

Финал през 1999 г: Манчестър Юнайтед - Байерн 2:1

1/4-финал през 2001 г: Манчестър Юнайтед - Байерн 0:1
Байерн - Манчестър Юнайтед 2:1

В трилъра от Барселона през 1999 г Байерн поведе в резултата след гол на Марио Баслер от пряк свободен удар. ФК Холивуд беше по-добрият отбор, като само вратарят на Юнайтед Петер Шмайхел ги задържа в мача, а Мехмет Шол и Карстен Янкер уцелиха греди. Тогава от нищото смените Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяер се разписа след центрирания от ъглови удари от Дейвид Бекъм в добавеното време на срещата, за да сътворят един от най-драматичните финали. Юнайтед направи требъл, след като спечели шампионската титла и купата на Англия, покорявайки и Европа за втори път след 1968 г. Байерн напусна терена с гняв.

Немците не лизаха твърде дълго раните си. При последното спечелване на Шампионската лига Байерн срещна "Червените дяволи" на 1/4-финалите. Годината е 2001. Пауло Серджио вкара единственото попадение на "Олд Трафорд", което даде аванс на "баварците" преди реванша на Олимпийския стадион. Голове на Джовани Елбер и Мехмет Шол дадоха аванс на мюнхенци, а попадението на Райън Гигс не беше достатъчно за победителя от 1999 г. Байерн отмъсти за ужаса си на "Камп Ноу" и направи голяма крачка към финала. Реал (Мадрид) беше отстранен на 1/2-финалите, а Щефан Ефенберг поведе отбора към триумф над Валенсия след изпълнение на дузпи в последната среща.

Барселона - Челси

1/8-финали - 2005 г: Барселона - Челси 2:1, Челси - Барселона 4:2
1/8-финали - 2006 г: Челси - Барселона 1:2, Барселона - Челси 1:1

Каталунците и лондончани написаха история в турнира, която започна от сезон 2004/2005 г до попадението на Андрес Иниеста в последните секунди на "Стамфорд Бридж" през 2009 г. Жозе Моуриньо, който получи прякора "Преводача" от феновете на Барса, изведе Челси на "Камп Ноу" в 1/8-финалите от турнира през първия си сезон начело. Неговите момчета поведоха с автогол на Жулиано Белети. Развоят на срещата се промени драстично, когато съдията Андерс Фриск изгони Дидие Дрогба. Самуел Ето`о и Макси Лопес се разписаха по веднъж и испанците победиха с 2:1. Срещата беше помрачена от обвиненията на Жозе Моуриньо, че Франк Рийкард е говорил със съдията на полувремето, което е повлияло на отсъжданията на шведа. УЕФА наказа Моуриньо за два мача и го определи като "враг на футбола". Реваншът се превърна във фиеста, като Челси бързо поведе с три гола и успя да спечели с 4:2.

След един сезон на същия етап двата отбора отново се изправиха един срещу друг. В Лондон след червен картон за Асиер Дел Орно от домакините, Барселона пое контрола. Автогол на Джон Тери изравни резултата след точния удар на Тиаго Мота. Самуел Ето`о реши битката в полза на каталунците. В реванша Роналдиньо затвърди репутацията си на най-добрия футболист в света и допринесе за отмъщението на Барса на "Камп Ноу". През този сезон Барселона победи Арсенал на финала в турнира.

Милан - Ливърпул

Финал - 2005 г: Ливърпул - Милан 3:3 (Ливърпул печели след дузпи)
Финал - 2007 г: Милан - Ливърпул 2:1

"Спечелихме за пети път, спечелихме за пети път, в Истанбул, спечелихме за пети път". Ливърпул стана петкратен шампион на Европа в много драматични обстоятелства срещу Милан през 2005 г. Момчетата на Рафа Бенитес падаха с 0:3 на полувремето и изглеждаха безнадеждно. Паоло Малдини даде аванс на Милан, който беше подплатен от два гола на Ернан Креспо, но "росонерите" преживяха срив в рамките на шест минути след подновяването на играта. Стивън Джерард, Владимир Шмицер и Шави Алонсо върнаха "червените" в мача. Сблъсъкът се реши след изпълнение на дузпи, където герой стана Йежи Дудек. Това остава един от най-паметните финали на всички времена и шокира Милан из основи.

Възпитаниците на Карло Анчелоти проведоха успешна кампания през сезон 2006/2007 г, побеждавайки Байерн (Мюнхен) и Манчестър Юнайтед. Кака поведе клуба към нов финал. В Атина съперник отново бяха хората на Бенитес. Миланистите този път бяха внимателни да не повторят старите грешки. Двете попадения на Пипо Индзаги донесоха на "росонерите" отмъщение за Истанбул, а късният гол на Дирк Каут беше скромна утеха за противника.

Челси - Ливърпул

Полуфинал - 2005 г: Челси - Ливърпул 0:0, Ливърпул - Челси 1:0
Полуфинал - 2007 г: Челси - Ливърпул 1:0, Ливърпул - Челси 1:0 (Ливърпул печели с дузпи)
Полуфинал - 2008 г: Ливърпул - Челси 1:1, Челси - Ливърпул 3:1 (след продължения)
1/4-финал - 2009 г: Ливърпул - Челси 1:3, Челси - Ливърпул 4:4

Това съперничество е сред най-ярките в последните години на Шампионската лига, а това са клубовете с най-голямата доминация в турнира във втората половина на десетилетието. Гол, който никога не беше гол, според Жозе Моуриньо реши изхода на 1/2-финалите в 49-ата минута на мача на "Анфийлд" през 2005 г. След удар на Луис Гарсия съдиите прецениха, че топката е минала голлинията. Ливърпулци сдържаха нервите си, за да отидат на първи финал от 20 години, където победиха Милан.

Историята се повтори два сезона по-късно, като Ливърпул преодоля лондончани на същия етап. Даниел Агер обезличи аванса на "сините", даден от Джо Коул в първия мач и победителят се реши след изпълнение на дузпи. Бенитес седна с кръстосани крака на тревата и видя как неговият състав след точен удар на Дирк Каут си осигури място на финала в Атина. Така Ливърпул дръпна с 2:0 в сблъсъците, но съдбата ги срещна отново на следващата година, когато ликува Челси.

Трети полуфинал за четири години, но този път лондончани бяха водени от Аврам Грант, а първата среща беше на "Анфийлд". Късен автогол на Джон Арне Рийзе доведе до 1:1, а коментарите на Бенитес относно Дрогба преди мача със сигурност вдъхновиха котдивоареца. Той отбеляза и се радва два пъти пред испанеца, като "сините" спечелиха след продължения. Дрогба и Фернандо Торес, който сега е в Челси, отбелязаха в редовното време, а дузпа на Лампард и втори на Дрогба решиха сблъсъка. На финала Челси загуби от Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи.

Четвъртата част на драмата стана факт през 2008/2009 г, когато Челси с мениджър Гуус Хидинк отново срещна тайфата на Бенитес. Челси спечели на "Анфийлд" в първи мач от 1/4-финалите, за да продължи напред след епично равенство на своя "Стамфорд Бридж" - 4:4. Обстановката в Лондон беше толкова нажежена, че холандският наставник едва не получи сърдечен удар, но отборът му отстъпи на Барселона в следващия етап.

Барселона - Арсенал

Финал - 2006 г: Двубоят, който всички очакваха като истински празник за футбола беше опорочен още преди да започне. В деня преди сблъсъка на съставите, които изповядват техничния и атакуващ футбол, един от страничните съдии се снима с екип на Барселона, което предизвика голям скандал и в крайна сметка от УЕФА се видяха принудени да го сменят. Така или иначе съдийски гаф се получи в 18-ата минута, когато беше изгонен вратаря на Арсенал Йенс Леман. Венгер извади крилото Пирес, за да пусне резервата Алмуния. Въпреки намаления си състав и променената тактика именно "артилеристите" успяха да поведат в резултата след точен удар с глава на централния защитник Сол Кемпбъл. Двубоят вървеше към успех за Арсенал, като Анри пропиля няколко изгодни ситуации да повиши преднината. Така се стигна до заключителните 15 минути, в които Барселона съумя да вкара два гола и да победи с 2:1. Тази вечер на "Камп Ноу" Арсенал има възможността да получи възмездие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар