петък, 10 май 2013 г.

Има само един Денис Бергкамп, а в Арсенал той е бог!

Според мнозина най-добрият холандец играл във Висшата лига Денис Бергкамп остави наследство достойно за статуя в Арсенал. Много хора и до днес си мислят, че легендарният мениджър на Арсенал Арсен Венгер привлече Бергкамп от италианския гранд Интер, но неговият предшественик Брус Риоч плати 7,5 милиона паунда за услугите на холандеца.

В първия си сезон за клуба от Северен Лондон Бергкамп играеше в ролята на втори нападател зад Йън Райт, който все още се възприемаше за най-заплашителния голмайстор в отбора.

Бергкамп постигна големи успехи в първия си отбор Аякс, но престоят му в Интер беше разочароващ за него. За късмет на холандеца Арсенал го спаси. Първоначално той не можеше да се приспособи към английския стил, но в първия си сезон реализира 11 гола, които помогнаха на новия му клуб да се класира в Купата на УЕФА.

Назначението на Арсен Венгер за мениджър на Арсенал преди началото на сезон 1996/1997 г щеше да се окаже голям повратен момент в кариерата на Бергкамп и клуба като цяло. Освобождавайки потенциала и природния талант на своя нападател Венгер избра да изгради отбора на Арсенал около Бергкамп. Поради това холандецът имаше много по-голямо влияние и направи 13 асистенции, които помогнаха на „артилеристите“ да завършат трети в първенството, най-високото класиране от създаването на Висшата лига.

В следващия сезон Бергкамп стана крайъгълен камък в атаката на Арсенал, отбелязвайки 22 гола за първата титла на клуба във Висшата лига, завършвайки на точка пред Манчестър Юнайтед. Лондонският клуб отпразнува и спечелване на Купата на Англия през този сезон с победа 2:0 над Нюкасъл. Сезон 1997/1998 г беше специален за Бергкамп и на лично равнище, като му донесе наградата за Играч на сезона според колегите му.

В сезон изпълнен с успех Бергкамп беше избран и в Идеалния отбор на Световното първенство през 1998 г, където родината му Холандия достигна 1/2-финалите. След ефективна изява на световните финали Бергкамп се завърна в Арсенал със сходен блясък и наниза 16 попадения през новия сезон (1998/1999 г). Отборът не успя да защити дубъла си и остана без отличия.

Следващите два сезона бяха еднакво разочароващи и за Денис и за клуба. Арсенал достигна финала на Купата на УЕФА през 2000 г, за да загуби от турския Галатасарай след изпълнение на дузпи. През следващия сезон „артилеристите“ достигнаха финала за Купата на Англия срещу Ливърпул, но отстъпиха с 1:2.

Успехът най-сетне дойде за Бергкамп и Арсенал. През май 2002 г Арсенал победи конкурента си Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“ в най-решителния мач за сезона и спечели титлата във Висшата лига за втори път. „Артилеристите“ отново вдигнаха и Купата на Англия, побеждавайки Челси с 2:0 на финала. По-рано през сезона Бергкамп вкара запомнящ се гол на Нюкасъл.

През януари 2003 г Бергкамп отпразнува юбилей, вкарвайки стотния си гол за Арсенал – срещу Оксфорд Юнайтед в мач за Купата на Англия. През тази година спечели и третия си медал от турнира, след като отборът надви Саутхемптън с 1:0 на финала с попадение на Робер Пирес. През лятото Денис удължи договора си с любимия си лондонски клуб за още един сезон и това изплати дивидентите си, когато Арсенал стана първият отбор от Висшата лига, който направи сезон без загуба, за да си върне шампионската корона през 2004 г.

Холандецът подписа нов едногодишен договор преди началото на сезон 2004/2005 г. Въпреки ролята си на втори нападател зад Тиери Анри, Бергкамп отбеляза осем гола и подаде за 13, а Арсенал спечели Купата на Англия, побеждавайки големия съперник Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи.

Следващият сезон се оказа последен в кариерата на Бергкамп. Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер искаше да спечели първата купа от Шампионската лига в историята на клуба, но Денис остана неизползвана резерва във финала срещу Барселона, загубен с 1:2.

Бенефисът на Бергкамп се проведе през юли 2006 г. Двубоят се изигра между Арсенал и Аякс на новия стадион на „топчиите“ „Емирейтс“. В мача играха някои от най-великите футболисти от миналото и настоящето на двата клуба. Имена като Йохан Кройф, Марко Ван Бастен, Марк Овермарс, Райт и Анри взеха участие в последния спектакъл на Денис. През 2013 г беше обявено, че холандецът ще има своя статуя пред стадион „Емирейтс“, която да напомня за успехите на клуба с негово участие.

Денис Бергкамп отбеляза 120 гола в 423 срещи за Арсенал, правейки и над 100 асистенции. Също така в кариерата си записа и 79 мача за родината си Холандия, отбелязвайки 37 пъти. Легендарният холандец е запомнен с техниката и визията си на терена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар