понеделник, 5 октомври 2015 г.

Вратарят, който смая света е майстор в спасяването на дузпи. Питайте Пирло и Тоти

Ветеранът на вратата на белгийския Мехелен, Франсоа Жиле е футболистът за когото днес говори цялата планета. На втори план отидоха много по-големи имена и теми след изпълнената с дербита неделя. Светът впери поглед в невероятните изяви на Жиле в гостуването на Андерлехт и спасяването на три дузпи. Такъв подвиг не се помни. Случвало се е играч да пропусне три дузпи, но вратар да спаси три удара от бялата точка, това вече е научна фантастика...

Интересното е, че Жиле беше тема на разговори в Белгия заради повиквателната му за националния отбор, като медиите критикуваха селекционера Вилмотс, че вика ветеран от малък клуб. Сега никой не смее да каже нещо по темата...

И въпреки че направи световен подвиг с три спасени дузпи, Жиле коментира скромно след мача и изтъкна, че най-важното е, че отборът му е изравнил в 94-ата минута и взе точка. Иначе този вратар е истински майстор за дузпи. Който е следил италианската Серия А през последните две десетилетия, знае за какво става въпрос.

Жиле беше кошмар за изпълнителите на дузпи, докато пазеше за Бари, Болоня и Торино. Общо в кариерата си е спасил 34 дузпи, а в 67 случая е вадил топката от мрежата. Осреднено спасява всеки трети наказателен удар!

Одушевил италианците в началото на кариерата си с екипа на Бари, когато срещу Бреша спасява две дузпи. И то на Дарио Хюбнер и Андреа Пирло! После придобил славата на един от най-добрите в отразяването на ударите от бялата точка в Италия и спрял шутовете на Патрик М`Боми, Адаилтон, Макароне, Маскари, Диего, Паладин... Андреа Пирло е чакал 12 години да поправи грешката си от мача, когато носеше екипа на Бреша. Пирло вече в Ювентус, а Жиле пази за градския враг Торино. И отново триумф за стража срещу футболния Моцарт! Два пъти е спасявал и дузпи изпълнени от Франческо Тоти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар