вторник, 17 ноември 2015 г.

Лудогорец е най-ниският отбор в Европа

В Турция играят най-старите футболисти, но клубът с най-стар състав е Киево. В Германия и Хърватия играят най-високите, а най-нисък отбор има Лудогорец. Играчите остават за най-дълго в английските клубове, а най-кратко в сръбските. В първенството на Сърбия има най-малко чужденци. Всичко това показва доста интересно изследване на швейцарския институт ЦИС.

Футболистите на Киево са най-старият отбор в Европа, с 30,6 години средна възраст. Клубът от Верона е с почти две години по-възрастен от втория в класирането - турския Ахисара, а след него е Райо Валекано и два клуба от Кипър - АПОЕЛ и АЕК Ларнака.

Най-старият играч на "летящите магарета" е вратарят Албияно Бизари на 38 години.

"Чувствам се отлично, психически и физически, сякаш съм на 20 години", заяви Бизари за "Гадзета дело Спорт".

Роландо Маран, треньор на Киево, чийто отбор започна отлично сезона в Италия, но не успя да задържи тази форма, смята, че по-възрастния състав с който разполага е предимство.

"Не обръщам внимание на датата на раждане на играчите. Опитвам на терена да разположа само най-доброто. Киево е специфичен, всички сме като семейство и играчите се развиват заедно", споделя Маран.

От европейските първенства с най-голяма възраст е турското със средно 27,3 години, италианската Серия А е малко по-млада с 27,1 г, а след тях са Русия с 27, Кипър и Англия с 26,9.
ЦИС в своето изследване не отчита само годините, а установява и двете най-високи  европейски първенства - в Германия и Хърватия, със среден ръст от 183,3 см. Най-ниски са играчите в Израел (180,1 см). Най-високият клуб е Волфсбург със 187 см, а най-ниският е Лудогорец със 178 см.

Най-стабилното първенство по смисъла на дълготрайност на играчите в един клуб е английската Висша лига. Там играчите остават при работодателите си средно по 2,82 години. На обратния край е Сърбия със средна продължителност от 1,71 г. Най-стабилният клуб в Европа е московският ЦСКА с 5,7 г.
Детаљ са прошлосезонског, 148. вечитог дербија
Сръбското първенство има най-малко чужденци в Европа - 15,7%. Най-много са в Кипър - чак 66,4%. Само три отбора от 460 нямат нито един чужденец - ХИК Хелзинки (Финландия), Гомел (Беларус) и Прибрам (Чехия).

Няма коментари:

Публикуване на коментар