четвъртък, 15 септември 2016 г.

Магьосникът Деян Савичевич празнува половинвековен юбилей

http://reprezentacija.me/wp-content/uploads/2015/01/Dejo-Savicevic.jpg
Легендата на югославския футбол Деян Савичевич днес празнува своя половинвековен юбилей. За него не са забравили и клубовете в които изгради запомняща се кариера - Цървена звезда и Милан.

Както е модерно днес, чрез социалните мрежи "червено-белите" и "росонерите" поздравиха своя любимец за празника.

Милан, клубът в който Деко игра между 1992 и 1998 г, с който спечели Шампионската лига, три пъти Серия А и Суперкупата на Европа, в Туитър написа трогващи думи.

"Драги Гений, може ти малко да остаряваш, но не се притеснявай - много от твоите голове за "росонерите" никога няма да остареят", пишат от Милано.

"Днес 50-и рожден ден празнува легендата на Цървена звезда и член на златното поколение на нашия клуб, Деян Деко Савичевич.

Савичевич пристига в Цървена звезда през 1988 година, играейки в нашия екип до 1992 година, има общо 118 официални мача, смятайки и мачовете от 1999 година, когато за кратко се завърна в своя клуб.

Геният на Звезда по време на престоя си на Маракана спечели шампионската титла през 1990, 1991 и 1992 г, както и националната купа през 1990 година. Разбира се, спечели и Купата на европейските шампиони през 1991 година, както и Междуконтиненталната купа.

След Цървена звезда, игра за Милан и Рапид (Виена).

Дейо, майсторе, честит рожден ден!", пише в посланието на Цървена звезда.
Деян Савичевич е роден в Титоград (днешен Подгорица), СФР Югославия. От 2004 година е президент на Футболния съюз на родната си Черна гора. Професионалният му път като футболист започва в Будучност, като още там е забелязан и повикан в националния отбор на Югославия, нещо немислимо за времето в което националите са предимно от Цървена звезда, Партизан и Хайдук (Сплит). С националната фланелка между 1986 и 1999 г изиграва 56 мача и вкарва 19 попадения.

През 1991 г остава втори в анкетата за Златната топка, става спортист №1 на Югославия и Цървена звезда. Савичевич е в Музея на славата на Милан. Има посветена песен на него от сръбската комедийна рок банда The Kuguars със заглавие "Dejo", записана през 1998 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар