вторник, 20 декември 2016 г.

Супер лигата на Сърбия е най-високото първенство в Европа, българската Първа лига най-ниското


Средна височина от 183,6 сантиметра! За гордост. Като нямат силни европейски успехи в западната съседка се утешават с факта, че имат най-високото първенство в Европа! Според изследване на ЦИЕС сръбският шампионат разполага с най-високите (средна стойност) играчи.

Играчите по сръбските терени се извисяват с два милиметра повече от Хърватия и Дания, четири от немската Бундеслига, пет от унгарците... На дъното е България със среден ръст от 180,5 сантиметра.

С най-голяма заслуга за първото място на Сърбия е Вождовац и неговите великани със среден ръст 186 см. Такъв резултат има и Уест Бромич Албиън, а по-високи са само в датския Силкеборг и то само с един милиметър, както и рекордьорът Копенхаген със своите 186,4.

По други и вероятно най-важните параметри сърбите не са във върха. Да речем, когато става въпрос за продължителност на престой в клуб средно по 1,86 сезона играч се задържа при работодателя си. По този показател Сърбия е трета отзад напред, а по-зле са само в Кипър и... България, отново сме на дъното. Абсолютен шампион в сръбския шампионат е Нови Пазар, в който играч се задържа средно 1,36 години. Малко по-добре е Борац (1,44) и Радник (1,45).

На сръбските националисти може би ще им допадне фактът, че 14% от сръбското първенство са чужденци по което комшиите нямат равни. В Кипър чак 78,7% от футболистите са чужденци. В Сърбия ситуацията е абсолютно обратната, като в Бачка и Рад няма нито един чужденец.

От друга страна, в Бачка само 0,6% минути играят футболисти, които са продукт на школата на клуба. В Радник (Сурдулица) този процент е - нула.

За край, най-много футболисти през есенния полусезон, чак 28 е използвал Борац. Цървена звезда, Войводина и Нови Пазар по 27.

Няма коментари:

Публикуване на коментар