събота, 11 февруари 2017 г.

Почина легендарният Пит Кайзер


Легендарният холандски футболист, крило на Аякс Пит Кайзер, почина на 74 години, съобщиха от клуба.

Кайзер с Аякс е носител на три поредни титли в Купата на европейските шампиони, предшественикът на Шампионската лига.

В Холандия е известен изразът "Йохан Кройф е най-добрият холандски футболист на всички времена, но Кайзер е по-добър". Играл е на позицията ляво крило. Аякс го нарича "икона на клуба". Кайзер цялата си кариера като играч, от 1961 до 1974 г, е провел в амстердамския клуб, за който е изиграл 490 мача и е постигнал 189 гола. За националния отбор има 34 мача, но е в залеза на кариерата си, когато тогавашната селекция е вицешампион на света и на върха си.

Финалът на Световното първенство през 1974 г, в който Холандия губи от Германия с 1:2, гледал от резервната скамейка.

Сегашният треньор на Холандия Дани Блинд отдаде почит към Кайзер.

"Имаше чисто атакуващ подход и гледаше на футбола като на спорт, който трябва да предлага нещо атрактивно. Мислеше, че футболът трябва да е хубав и да носи наслада", заяви Блинд.

Един от най-силните мачове на Кайзер е финала в КЕШ през 1971 година, когато центрира съвършено за Дик Ван Дайк за първия гол в мача. Тогава Аякс побеждава Панатинайкос на "Уембли" и за пръв път става шампион на Европа.

Директорът в Аякс и играчът с най-много мачове за националния отбор на Холандия Едвин Ван дер Сар изрази съжалението си за кончината на Кайзер.

"Със смъртта на Пит изгубихме един от най-големите играчи на Аякс за всички времена. Спечелил е всичко възможно за спечелване и е играл важна роля в спечелването на всички национални и международни трофеи", заяви Ван дер Сар.

Причината за смъртта и кога ще бъде погребението не са посочени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар