събота, 11 февруари 2017 г.

Легендарният стадион Маракана е без ток, разпада се и го обират

Marakana, Rio, Brazil, foto: Dado Đilas
Преди три години на Маракана в Рио де Жанейро Марио Гьотце донесе на Германия титлата световен шампион. Преди малко повече от половин година беше домакин на отварянето и закриването на Олимпийските игри. Днес този стадион тъне в хаос.

Легендарният бразилски стадион е останал без ток, вандали го обират всекидневно, а теренът е неупотребим. Липсват около 10 000 седалки, а е откраднат и паметникът на Марио Фильо, журналистът на чието име е официално кръстен стадионът.

Градският съвет отстъпи Маракана на организационният съюз на Олимпийските игри за ползване. Организаторите, както твърди градът, върнали стадиона в отчайващо състояние и не са искали да платят около милион долара за сметката за ток.

И докато те си прехвърлят взаимно отговорността, държавата междувременно изключила тока на стадиона заради дълговете и тогава започнал хаос. Изчезването на електрическата енергия предизвикало и падането на охраната на стадиона, не работят охранителните камери както и някои електронни брави, което позволило на вандали и крадци напълно да унищожат съоръжението.

"Това е най-малкият проблем, защото на стадиона нямаше нищо ценно. Ключовото оборудване е добре скрито и защитено. Става въпрос за сигурността на стадиона, дори и за тези хора, които нощем влизат на него. Не знаем в какво състояние е покривът, може да се разруши", казват от предприятието което е ангажирано със стадиона.

"Ясно ни е, че трябва да направим определени ремонти на стадиона, но това не трябва да пречи на нормалното му функциониране", заяви говорителят на организационния съюз на Олимпийските игри в Рио Марио Андраде. И докато властите се карат около това кой е отговорен, теренът на легендарния стадион е нападнат от червеи и почти напълно е унищожен. Невероятно е, че само за два месеца, колкото мина от хуманитарния мач, който организира Зико, стадионът е претърпял такива щети.
За да бъде още по-лошо Маракана не е единственото съоръжение, което пати след Олимпийските игри в Рио. Басейнът в който Майкъл Фелпс постави нови рекорди е напълно изоставен, а отвореният, който служеше за загряване е заблатен. Голф теренът, на стойност 20 милиона евро зее празен, а в струващото милиард евро олимпийско село са продадени само 260 от 3604 апартаменти. Голям дял от квартала е ограден и напълно затворен. Паркът струващ 700 милиона евро е отворен само през уикендите, тенис центърът е ползван само веднъж след приключването на Игрите.

Федералният щат Рио де Жанейро е в най-голямата рецесия за последните двадесет години. Заплатите на всички държавни служби закъсняват с месеци, а 2016 година е завършена с най-големият ръст на престъпността. Обирите и убийствата са съпътстващи явления.

"Градът по време на Игрите наистина се потруди всичко да е добре. Гостите да се чувстват сигурно и да няма проблеми. Но от момента в който Игрите завършиха всичко се разпадна", заяви Оливер Стункел, който преподава международни отношения в университета Гетулио Варгас.

Всички хора замесени в организацията на Игрите са затворени или се разследват, а организаторите на Игрите дължат още 40 милиона евро по кредити само за тази година.

"Маракана е най-големият символ на начина по който бяха водени Игрите. Гражданите на този град няма да отидат на голф игрището или басейна. Бразилците ще отидат на Маракана, тя е светиня. А вижте какво направиха от нея", заяви Маурисио Санторо, професор по политология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар