неделя, 11 юни 2017 г.

Айртон Сена и футболът: 5 истории за пилота и най-популярния спорт в света


Преди 27 години, Айртон Сена спечели Гран При на Канада във Формула 1 само няколко мига преди бразилският национален отбор да направи дебюта си на Мондиал 90 срещу Швеция, в Италия. С тази история в ума, официалната страница на Айртон Сена направи компилация от няколко други интересни истории за връзката между него и футбола.

1 Сена и бразилският отбор печелят в един и същи ден

Гран При на Канада през 1990 г беше първото състезание от Формула 1 за Клебер Машадо като основен коментатор, по бразилската телевизия. Галвао Буено, който обикновено отразяваше повечето състезания, беше замесен в излъчването на бразилския футболен отбор, който започна точно след празненството на Сена на подиума, в Монреал.

Преди състезанието, Сена говори за този факт. Той се състезаваше в същия ден на мача. "Никога не съм бил футболен фанатик, но е невъзможно да не ги подкрепям. Световното първенство раздвижва духа на всеки отделен бразилец. Просто е срамно, че може би няма да мога да гледам първия ни мач", заяви той.

Отборът записа победа с 2:1 над Швеция, в Торино, а състезанието завърши с бразилско 1-2, след като Нелсон Пикет завърши втори.

2 Той развя бразилското знаме след отпадането на Бразилия от Световното първенство през 1986

Силната връзка между Айртон Сена и футбола беше забелязана четири години по-рано, през 1986, когато пилотът спечели Гран При Детройт и развя бразилското знаме за пръв път в своята кабина. Това беше една от най-високите точки в неговата кариера, а жестът само подсили гордостта на Сена, че е бразилец. Точно като всеки футболен привърженик в страната, той беше тъжен за загубата на националния отбор от Франция на Световното първенство, един ден по-рано.

Като пилот на Лотус-Рено, Сена се погрижи да покаже гордостта си пред френските членове на отбора си, които го дразниха немилосърдно, след като бразилският отбор отпадна от турнира след изпълнение на дузпи, след 1:1 в редовното време.

3 Разочароващият опит на Сена да играе като вратар

Две години по-късно, през 1988, Сена реши да вземе участие във футболен мач в Бали, Индонезия, където празнуваше първата си световна титла, спечелена в Япония в предишната седмица. Пилотът опита да е вратар и... Нека просто кажем, че не се получи страхотно! Вижте няколко статии във вестниците, публикувани тогава, за навехнатата дясна китка на Сена (само на португалски).



4 Сена във футболния отбор на пилотите във Ф1 (Национали Пилоти)

През 1992, вече трикратен шампион, Сена е избран за футболния отбор на пилотите във Ф1 (Национале Пилоти) - отбор, който все още играе в благотворителни мачове в цяла Европа. Мачът се проведе в Пескара, Италия, а Айртон вкара един от головете в равенството 4:4 срещу отбор съставен от мениджъри и треньори на местните футболни отбори.

5 Ние сме четирикратни шампиони

Петата история за Айртон Сена и футбола е от 1994, когато пилотът и бразилския национален отбор сключват пакт да донесат две четвърти титли в Бразилия - във Формула 1 и футбола. След напрегнати дузпи срещу Италия на Световното първенство, проведено в САЩ, футболният отбор спечели дълго чаканата четвърта световна титла, след 24 години чакане. По време на празнуването, един плакат стоя между играчите и треньорския щаб. На него пишеше "Сена... Направихме го заедно. Ние сме четирикратни шампиони!".

Историческото постижение беше съживено в спомените на Раи, който носеше №10 в отбора по това време, в интервю за Сена ТВ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар