четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Кармата е кучка: Заради Мондиала предал Исландия и станал американец - най-голямата грешка в живота


Иронията е чудо.

През 2013 година на него вероятно изобщо не му е идвало на ум, че футболният национален отбор на Исландия ще израсне до сериозна европейска селекция. Арон Йохансон е искал всичко и го искал веднага. Поканата от Юрген Клинсман е дочакал с отворени обятия. Взел американски паспорт и заменил статуса на младежки национал на Исландия за гарантирано място в националния отбор на САЩ.

"Моите шансове да заиграя на Световно първенство ще са значително по-големи в американския отбор", оправдал се тогава Йохансон докато исландците, несвикнали на такива прелитания, го нарекли предател.

И наистина, през 2014 година Йохансон е играл на Мондиала. В Бразилия. Американските медии в първи план изтъквали, че е роден в Алабама, че е посещавал Ай Ем Джи академията в Бредентън. Не говорили твърде много, че всъщност целият негов футболен талант е развиван в Исландия, първо във Фьелнир, после в Брейдаблик, докато през 2010 година не продължил професионалната кариера в датския Орхус, а по-късно в Хееренвен в Холандия, а после във Вердер.

Между другото, самият Йохансон не е предполагал, че заради този един мач на Световното първенство през 2014 година (играл е само срещу Гана, когато в 23-ата минута заменил Джози Алтидор) ще трябва в най-добрите си игрови години да пропусне Мондиал 2018, а и Европейското първенство през 2016 година. Никой не е предполагал, че Исландия ще се класира на два големи футболни турнира последователно.

Но съдбата си протегнала пръстите и се случило. Как го казват: кармата е кучка? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар