сряда, 31 октомври 2018 г.

Берлин в Купата? Добра поличба


Какво общо имат Борусия (Дортмунд) и Унион (Берлин)? Те са единствените немски професионални футболни клубове, които все още нямат загуба през този сезон. Борусия е в серия от 13 състезателни мача, докато "Железните", които са трети във втората дивизия на Германия, преминаха дванадесет двубоя без да загубят.

Двата клуба се изправят един срещу друг във втория кръг на Купата на Германия. Началният час е 19:30. Привържениците са любезно помолени да пристигнат на стадиона по-рано.

Факти за Борусия (Дортмунд)

  • Борусия се изправя срещу отбор от столицата на Германия за седми път, а за четвърти в последните две години и половина. Досега, "жълто-черните" са успявали да надделеят във всеки дуел с берлински клуб, дали Тенис Борусия, Херта или Унион.
  • Борусия (Дортмунд) загуби само един от последните си 13 домакински мача в Купата. Последното поражение пред домашна публика дойде на 28 януари 2009, когато бе победена от Вердер (Бремен) с 1:2.

Факти за Унион (Берлин)

  • Столичният отбор стигна до втория кръг след победа над Карл Цайс Йена с 4:2 като гост благодарение на голове на Андерсон, Кроос и два на Хедлунд. Преминавал е втория кръг само веднъж в последното десетилетие, за да отпадне от турнира след гостуване на Кайзерслаутерн на 1/8-финалите през 2013. Ранното отпадане стана нещо като традиция, като Байерн (Мюнхен) ІІ, Вердер (Бремен), Халешер и Рот Вайс (Есен) ги отстрани в първия кръг между 2008 и 2011. Офенбах сложи край на участието им във втория кръг през 2012.
  • Клубът, който е основан през 1906 като ФК Олимпия Обершьоневайде, окупира заглавията през сезон 2000/01. Играейки в Регионалната лига по това време, столичаните стигнаха до самия финал, след като елиминираха Борусия (Мьонхенгладбах) с 6:4 след дузпи. В спора за трофея загубиха от Шалке с 0:2. "Кралско сините" си бяха осигурили участие в Шампионската лига като вицешампион в първенството и така Унион получи разрешение да участва в европейските турнири през следващия сезон въпреки поражението си, ставайки първият, и досега единствен, третодивизионен немски отбор класирал се в Купата на УЕФА. Там достигнаха втория кръг, след като завършиха 1:1 с финландския Хака Валкеакоски и побеждавайки ги с 3:0, след което отпаднаха от турнира от българския Литекс (Ловеч). Треньор на Унион в най-успешните му дни в съвременната история беше българинът Георги Василев - Гочето. Други успехи в клубната история включват спечелването на Купата ФДГБ през 1968 (Купа на Свободния немски търговски съюз, провеждана в бивша Източна Германия), завършвайки втори в първенството през 1923, както и спечелването на Интертото през 1986.

Няма коментари:

Публикуване на коментар