вторник, 5 февруари 2019 г.

Започна се! Натискът върху Ливърпул е страшен... Сега накъде?


Рафа Бенитес прати на Ливърпул подарък, който червените не използваха. След неговата победа над Сити, можеха да отидат на плюс седем спрямо манчестърците и да дочакат безгрижни 24 февруари и най-тежкия мач до края на сезона когато гостуват на другия съперник от Манчестър - Юнайтед. Така, записаха две поредни издънки, разликата със Сити се стопи на само три точки, а след два кръга е големият мач на Олд Трафорд...

Така "ливърпулски", така вече виждано. Когато наистина изглеждаше, че титлата след 29 години се връща на Анфийлд Роуд и това поколение избраници на Клоп ще прекъсне три десетилетия чакане, Ливърпул отново се простреля сам в коленете и съживи надеждата в Манчестър Сити. Кой знае, може би и на Тотнъм...

Паника, напрежение, неудовлетвореност, натиск...

Всичко това се усеща тази сутрин в Ливърпул. Проблемът не е само в четирите профукани точки в последните два мача, а че Ливърпул не заслужаваше да спечели повече. Няма я вече онази убедителна игра, няма го вече онзи турбо футбол от първата част на сезона. Против Брайтън победиха на мускули, против Палас имаха късмет в онова лудо второ полувреме, но против Лестър и Уест Хем си платиха.

"Гледах мача против Лестър по телевизията и можехте да видите как притеснението от трибуните се пренесе върху играчите. С историята, която те имат... Можеше да се усети докато седях във фотьойла пред телевизора", заяви вчера капитанът на Уест Хем Марк Нобъл.

Опитният полузащитник очаква интересен финал.

"За нас неутралните ще бъде много интересно да гледаме развръзката. Ще има тук още обрати и завръзки. Смятам че шампион ще стане отбора с по-големите топки, ако ми е позволено да кажа това."

За напрежението в Ливърпул...

"Те така жарко желаят да спечелят титлата, но и привържениците трябва да ги подкрепят. Да бъдат до тях сега когато всички ги преследват. Всички знаем, че Манчестър Сити няма да се откаже и че на Ливърпул му е нужно единство. Аз лично мисля че Ливърпул има фантастичен отбор и фантастичен треньор с който може да стигне до титлата. За хората в Ливърпул би било прекрасно да спечелят титлата. Сити вече я взе няколко пъти в протеклите години...", не крие Нобъл за кого е в шампионското състезание.

Обаче, желанията са едно, а реалността нещо друго. В реалността, Ливърпул вече не е отбор, който влива страх в костите. Нападението на Ливърпул вече не е толкова убедително, но е факт, че в първия дял на сезона отбраната държеше червените пред конкуренцията и ломеше противниците. Ливърпул в последните пет мача допусна седем гола, докато в 20 мача преди това получи само осем.

"Смятам че се натрупа много неудовлетвореност заради слабите игри в последно време. Не можех да повярвам колко лош беше Ливърпул вчера", каза легендарният капитан Джейми Карагър.

Все пак, не губи надежда...

"Ливърпул продължава да е първи, чак и да отиде на точка или две зад Сити или Тотнъм, пак е в играта за титлата. Няма да свърши света ако се случи това. Ливърпул още не е влизал в кризисен период, който Сити имаше като загуби три от четири мача. Трябва да се отърсят от приказките за напрежението, защото изглеждат, че директно с тях на гърба ще влязат в следващия мач с Борнемут. Ливърпул не трябва да забравя, че продължава да е лидер и такива издания като срещу Уест Хем няма да се случват често. Ще има Ливърпул серия в която ще победи и в пет от шест мача, не се съмнявайте в това."

Карагър вярва, че харизмата на Клоп ще успее да извади отбора от този момент.

"Юрген Клоп е с огромна важност и има огромно влияние върху онова което прави Ливърпул. Той е голяма фигура в съблекалнята и е бил в такива ситуации и по-рано когато водеше Борусия (Дортмунд) и гонеше Байерн. Важен е Джеймс Милнър, който има спечелена титла. Остатъкът от съблекалнята не се е напечелил на трофеи и чака нещо голямо. Играчите трябва да отговорят на терена. Да, можеше да бъде седем разлика, но е три и Ливърпул е първи. Така и трябва да мислят. Има още да се играе, още е рано. Голямо влияние ще има и Шампионската лига и кой ще стигне по-напред в нея."

Паниката се завърна в града на Бийтълс. Подхлъзването на Джерард на мнозина им е пред очите тази сутрин. А тепърва идва най-тежкото... Ливърпул след осем дни приема Байерн в Шампионската лига, после гостува на засилилия се Манчестър Юнайтед в най-тежкия мач във Висшата лига до края на сезона, а тогава идват дуел с Уотфорд и градското дерби с Евертън. Кредитите са профукани, всичко това трябва да се спечели...

Няма коментари:

Публикуване на коментар