вторник, 21 май 2019 г.

Борусия (Дортмунд) скърби за загубата на Манфред Бургсмюлер


Един от най-големите идоли за верните привърженици на Борусия (Дортмунд) почина. Бившият капитан на отбора Манфред Бургсмюлер изненадващо умря на 69 години. Новината за смъртта му беше оповестена вчера вечерта.

"Мани Бургсмюлер беше лицето на Борусия (Дортмунд) от средата на 70-те и началото на 80-те години на 20 век. Той притежаваше всички качества, които може да има един нападател", заяви президентът на клуба д-р Райнхард Раубал в понеделник вечерта, добавяйки: "Срамота е, че никога не получи нивото на признателност, което заслужаваше за неговото качество и находчивостта в националния отбор. В личния живот той беше много приятен, забавен и открит човек около когото просто беше удоволствие да бъдеш. Мани Бургсмюлер ще липсва много на семейството на Борусия."


Бургсмюлер се присъедини към Борусия (Дортмунд) през октомври 1976 година, след като клубът се завърна в Бундеслигата и остана почти седем сезона. Той е рекордьорът по отбелязани голове в Бундеслигата за осемкратния шампион на Германия със 135 гола, като е капитан на състава от 1979 до 1983. Неговите три участия за мъжкия национален отбор на ФРГ са по времето му в Дортмунд. Бургсмюлер има общо 571 официални мача за Рот-Вайс Есен, Байер Юрдинген, Борусия (Дортмунд), Нюрнберг, Рот-Вайс Оберхаузен и Вердер (Бремен). Той спечели Бундеслигата, единствената му национална титла, със зелено-белите през 1988. Година по-късно се появи като резерва във финала за Купата на Германия загубен от Борусия (Дортмунд) с 1:4.

През май 1990, на 40, изигра последния си професионален мач. Разписа се 213 пъти, като държи четвърто място във вечната класация на голмайсторите в Бундеслигата. През 1996 година се върна от пенсия, за да продължи невероятната си кариера в американския футболен отбор "Райн файър", където прекара шест години. На 52 години беше най-възрастният активен американски футболист в света.

Според различни медии Манфред Бургсмюлер е починал в събота. Беше на седем месеца от 70-ия си рожден ден, който щеше да бъде отпразнуван на 22 декември.

"Мани Бургсмюлер беше идол за цяло поколение. Наслаждавах се да го гледам как играе футбол", заяви изпълнителният директор на "жълто-черните" Ханс-Йоаким Ватцке. "Той е голмайсторът рекордьор за клуба в Бундеслигата. Велик жълто-черен. Новината за неговата смърт ме шокира дълбоко."

Няма коментари:

Публикуване на коментар