сряда, 12 юни 2019 г.

Тумба е десети селекционер за 10 г, за ЕП ще трябва да е по-добър от Муслин


Това не е треньорска скамейка, а - въртележка! Липсата на добри резултати в последните 10 години доведе до това Сърбия, средно, на всяка година да променя по един стратег в държавния отбор. Националната селекция скоро ще има нов наставник, по всичко личи, че това ще бъде Любиша Тумбакович, когото го очаква никак нелесна работа.

Нещо повече, премиерата в състезателни мачове за новия селекционер ще бъде против Португалия в Белград (7 септември). Мач, който не смее да се загуби на никаква цена, за да се остане в борбата за първите две места до самия финал на квалификациите.

За да заведе "орлите" до Европейско първенство новият селекционер ще трябва да процентно успешен като Радомир Антич, а по-добър и от Славолюб Муслин. След катастрофата в Украйна, просто, повече няма пространство за издънки.

Отборът на Андрей Шевченко се откъсна и изглежда сякаш с единия крак вече е в първенството на Европа. А от Португалия тепърва се очаква да покаже сила в квалификациите, притисната от две неочаквани ремита у дома с Украйна (0:0) и Сърбия (1:1), но сега подсилена от триумфа в Лигата на нациите.

Лесно би могло да се случи "орлите" за спечелването на европейски визи да са им нужни поне 13 точки от възможни 15. Това означава, две победи над Люксембург, триумф над Литва в гостуване, поне точка против Португалия на Маракана и задължителен успех в последния кръг против Украйна в Белград. Много тежка задача...

Единствените двама сръбски селекционери, които са имали убедителен положителен баланс в последните десет години бяха Радомир Антич и Славолюб Муслин. И виж чудо, двамата и само те отведоха селекцията на големи турнири - на Мондиал.

Антич дойде на пейката на националния през 2008 и остана до началото на квалификациите за Европейското първенство през 2010. И той не успя да направи два цикъла, въпреки че имаше изключително добър резултат от 17 победи, три ремита и осем поражения в 28 срещи.

Муслин бе избран преди старта на квалификациите за Мондиала в Русия, свърши чудесна работа, отведе "орлите" на Световното първенство, а допусна само две поражения в 15 мача (осем победи, пет равенства).

Ако околностите не се променят и Сърбия не получи подарък под формата на някоя издънка на Украйна или Португалия, Тумбакович ще трябва да надмине и двамата си предшественици, за да заведе "орлите" на първенството на континента. Нещо повече, остава като жокер и финалът в Лигата на нациите, първо в полуфинал с Норвегия, а тогава с победителя от баража Шотландия - Финландия. Освен ако някоя от трите селекции не се класира директно на шампионата, па втория в техните групи скочи в баража. Финландците, да речем, в момента държат второто място в своята група...

Ако успее да преведе Сърбия през квалификационното сито, Тумбакович би бил голям победител. Не само заради ситуацията в която поема националния отбор, а и заради факта, че на Европейско първенство не сме били още от 2000 година.

Останалите сръбски селекционери в последното десетилетие не се прославиха с резултати. Синиша Михайлович беше на пейката година и половина и доживя крах в квалификациите за Световното първенство в Бразилия (баланс 7-4-8), Владимир Петрович Пижон не успя след идването на мястото на Антич да отведе селекцията на Европейския шампионат през 2012 година (5-3-5), Дик Адвокат се задържа само четири мача (1-2-1).

Радован Чурчич беше пожарникар в два мандата, от април 2010 до февруари 2012, па от ноември 2014 до април 2016 година (7-1-8), Любинко Друлович беше начело за приятелски мачове (2-1-1) и накрая Младен Кръстаич си тръгва с положителен резултат, но "петицата" в Лвов накрая му изяде главата (9-5-5).

Чисто за сравнение, испанците за тези десет години са променили четири селекционера, италианците пет, също колкото и хърватите, а немците имат един още от 2006 година.

Автор: Вуядин Томкович

Няма коментари:

Публикуване на коментар