неделя, 14 юли 2019 г.

Единственият Невен Суботич: Онези 222 млн за Неймар бих дал на най-бедните да имат вода, да се образоват


"За някои футболът е печатане на пари, играят ФИФА в реалния живот. За други е страст", заяви новият бранител на Унион.

В Сърбия сякаш полека го забравят. Рядко в кръчма ще чуете да тръгне приказка за Невен Суботич. А точно Невен Суботич е човек за когото трябва да се говори. И затова, че е изключителен футболист. И затова, че не беше само изключителен футболист. Суботич чрез своята фондация вече години помага на хората от селските райони в най-бедните държави в света, предимно в Африка. И затова не изненадва, че има малко специфичен поглед към света около себе си.

Затова вероятно и прие да продължи кариерата в берлинския Унион, един съвсем алтернативен клуб, който чак и по времето на ГДР беше - колкото е могъл - опозиция на Щази. Имало е тук дисидентски тонове, имало е гениални идеи, като онази привърженици да дарят кръв - буквално - за да съберат достатъчно пари Унион да остане в четвърта лига на Германия.

Но с целия този чар, Унион просто не е част от новия, модерния футбол какъвто се е запътил по цялата планета. Па и във Франция, от която Суботич пристигна, а в която ПСЖ, както отбелязва авторът на обширното интервю в тиражния Билд, пали милиони. ПСЖ и Унион, дали те изобщо се занимават със същия спорт?

"На всички е ясно какво се случва в модерния футбол. Големите клубове опитват да се откъснат от малките. Защото за някои футболът е печатане на пари, сякаш играят ФИФА на конзола, само че го правят в реалния живот. За други, особено за привържениците, футболът е страст, стил на живот. За съжаление, онези, които носят футбола в сърцето не седят често на върха. Но привърженическата култура не смее да клекне. Въпреки че още не сме намерили баланс между истинския футбол и всичките тези пари", каза Суботич в интервю за Билд.

Това също така е напълно ясно. Докато повечето клубове едва преживяват, ПСЖ изтресе 222 000 000 евро за Неймар. Какво би направил Суботич с тези пари?

"Всичко бих дал в моята фондация. Тя е делото на моя живот. Концентрираме се на селска подкрепа в най-бедните държави в света. Там хората всеки ден се сблъскват с невероятни трудности. Жени и деца пътуват по няколко часа да намерят какъвто и да е извор на вода", отговаря Суботич.

Всичко това донася и други проблеми. На които няма отговор. Въпреки че има решения.

"Образование! Образованието наистина може да помогне да се поправи бъдещето. Затова им осигуряваме чиста вода не само в жилищата, а и в училищата. Грижим се за санитарни извори, за да защитим и личното пространство на децата", каза Суботич.

Футболист, който мисли извън шаблона. Мисли и извън футбола. И не му допада винаги онова което вижда. Да речем, ръстът на популярността на ултрадесничарската Алтернатива за Германия.

"Сякаш ни липсват идеи. Всички чакат да се появи нещо ново", заяви Суботич.

Няма коментари:

Публикуване на коментар