събота, 24 август 2019 г.

Милойевич изпревари Милянич


Шефът на треньорския щаб Владан Милойевич изпревари Милян Милянич във вечната класация на треньорите по брой европейски мачове на пейката на Цървена звезда, така събори рекорд стар 45 години.

Името Милян Милянич представлява синоним за треньор на Цървена звезда. Популярният "Чича" в периода от 1966 до 1974 година предвожда клуба от пейката в 36 европейски мача и така се записа във вечната листа на треньорите на червено-белите.

Един мач делеше Бранко Станкович от това да изравни рекорда с Милянич, но остана на бройката от 35. "Посланика", както наричаха привържениците на Цървена звезда известния футболист, а след това и треньор, предвожда клуба в два периода, първо от 1978-1982, а после и в есенния дял на сезон 1988/89, но не успя да достигне Милянич.

Опитваха се в историята и Славолюб Муслин с 23 мача в два мандата (1999-2001, и сезон 2003/04), както и Милорад Павич с двадесет и една срещи в периода 1958-1963, да съборят рекорда на Милянич, но не им се удаде.

Беше нужно да минат 45 години, за да рекорда на Чича да бъде съборен. В мача против Йънг Бойс, Владан Милойевич стана треньорът с най-голям брой европейски мачове и с това със златни букви се записа в историята на белградския клуб. Онова което придава значимост е фактът, че популярния Милойе до 37 европейски мача на пейката на Цървена звезда стигна за малко повече от две години. В Берн отборът завърши 2:2, но вярваме, че тази среща ще остане вечно в спомените на треньора.

Славният стратег на състава за малко над две години успя да запише феноменални резултати в Европа. В първия сезон беше осигурена Лига Европа след десет години, както и европейска пролет, а във втория дебютно участие в Шампионската лига и победа над актуалния първенец в този турнир - Ливърпул.

В третия европейски сезон, Милойевич заедно със своите избраници успя да осигури участие в европейските турнири. Всички силно вярваме, че и тази есен ще се разтресе мушамата на Шампионската лига на нашата Маракана, а Милойе ще има още много мачове на пейката на Цървена звезда в Европа, пише белградският колос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар