петък, 10 април 2020 г.

На днешния ден - Байерн видя всички звезди


Байерн и цяла Европа видяха на днешния ден през 1991 година новият шампион на Европа - Цървена звезда. Най-големият фаворит за спечелването на Купата на шампионите дочака на разпродадения Олимпийски стадион мощната червено-бяла армия, разчиташе на традицията, защото в 43 поредни европейски мача в Мюнхен не бе усетил горчивината на загубата, за да го разбие Звезда с брилянтна игра, да победи с 2:1 и да обяви, че е готова да се качи на върха.

Тази Звезда играе бързо, модерно, има въображение, а при това търчи сякаш е немски отбор, е известното изречение на шокирания Франц Бекенбауер, легендарният немец и ас на Байерн след мача в който тогава югославският клуб надигра и надтича баварския.

Очакваше се спектакъл в Мюнхен. И беше спектакъл пред 64 000 зрители. От едната страна чудесният състав на Байерн с Аугенталер, Ефенберг, Тон и Лаудруп, а от другата Белодедич, Просинечки, Савичевич, Панчев, Михайлович... Звездният отбор показа, че не се плаши от никого, чак и когато Волфарт в 24-ата минута преодоля Стеван Стоянович след асистенция на Швабъл. Треньорът Любомир Люпко Петрович постави чудесна тактика, неговият отбор продължи да играе както и дотогава, редиха се възможности, опит на Просинечки, па Михайлович от над 35 метра от свободен удар... Последва известната акция в 45-ата минута за учебниците - Радинович, Белодедич, Просинечки, Бинич, екзекуция - Панчев! Близо 15 000 привърженици на Цървена звезда бяха в делириум.

Баварците не се оправиха от шока и в съблекалнята, голът в самия край само усили положителната енергия в Звезда. Средната линия с Просинечки бродираше по терена, Савичевич минаваше като "нож през масло", за да стигне наградата за добрата игра в 75-ата минута. "Кобрата" на Звезда Панчев направи пас в коридор към Савичевич, а "Гения" като мина поред Колер и с фантастичен удар преодоля Ауман. Байерн приличаше на боксьор, който не може да се спаси от нокаут. Затова беше наистина жалко, ще покаже това и реваншът в Белград след 14 дни, че Савичевич, Михайлович, Бинич и Панчев два пъти не разтресоха още някой път мрежата на Ауман, па на таблото остана легендарното 1:2.

Мюнхен видя всички звезди, а Европа бъдещият шампион...

Байерн - Цървена звезда 1:2 (1:1)

1:0 Волфарт (24 мин)
1:1 Панчев (45)
1:2 Савичевич (75)

Байерн: Ауман, Ройтер, Флиглер, Колер, Аугенталер, Ефенберг, Бендер (77 мин - Щрунц), Швабъл, Волфарт, Тон (77 - Циге), Лаудруп

Цървена звезда: Стоянович, Радинович, Марович, Югович, Белодедич, Найдоски, Просинечки, Михайлович (86 мин - Стошич), Панчев, Савичевич, Бинич (89 - Тошич)

Стадион: Олимпийски
Зрители: 64 000
Съдия: Хуберт Ферстингер (Австрия)
Мюнхен, 10 април 1991

Няма коментари:

Публикуване на коментар