четвъртък, 14 август 2014 г.

Провалите и успехите на Барселона в бизнеса с Венгер и Арсенал

В Барселона изградиха отъпкана пътека във вземането на футболисти от Арсенал - Томас Вермален е под номер 8 на "Камп Ноу", откакто Арсен Венгер води лондончани. Белгийският национал беше привлечен, за да запуши дупката в центъра на защитата, където каталунците имаха проблеми в последните сезони. Ще трябва да почакат да се възстанови от контузия, която получи на Световното първенство.

28-годишният бивш капитан на "топчиите" последва Марк Овермарс, Емануел Пти, Джовани Ван Бронкхорст, Тиери Анри, Александър Хлеб, Сеск Фабрегас и Алекс Сонг, които смениха Северен Лондон за каталунската столица през последните 14 години.
Марк Овермарс
Марк Овермарс стана най-скъпия играч в историята на холандския футбол, когато се премести от Арсенал в Барселона за 31,2 милиона евро през лятото на 2000 г. Четирите сезона на крилото на "Камп Ноу" бяха прекъснати от контузия и не успя да покаже формата, с която тероризираше защитите във Висшата лига.

Овермарс записа 141 мача за каталунците и отбеляза 19 гола, но физически проблеми го тормозеха и се отказа без да спечели купа с Барселона през 2004 г.
За кратко прекъсна пенсионирането си, за да играе за първия си клуб Го Ахед Ийгълс през 2008/09 г.

Оценка: Провал
Емануел Пти
Емануел Пти създаде добро партньорство в средата на терена със сънародника си Патрик Виейра в Арсенал, а се премести в Барселона по същото време с Овермарс след три успешни сезона в английския футбол срещу 8,7 милиона евро.

Световният шампион от 1998 г не успя да играе на любимия си пост, който беше окупиран от капитана Пеп Гуардиола. При ръководството на Лоренцо Сера Ферер беше използван в защита, като по-късно в автобиографията си разкри, че треньорът не е знаел коя е най-добрата му позиция.

Заради проблеми с травми и установяване като титуляр, Пти не успя да се реализира на "Камп Ноу" и се върна във Висшата лига с екипа на Челси през следващия сезон. Изигра общо 38 мача за Барселона и вкара един гол.

Оценка: Провал
Джовани Ван Бронкхорст

Докато Емануел Пти беше преквалифициран от ляв защитник до халф в Арсенал, Джовани Ван Бронкхорст (който беше привлечен от Арсен Венгер за заместник на французина през 2001 г) измина обратния път.

Привлечен първоначално под наем от сънародника си Франк Рийкард през 2004 г, Ван Бронкхорст в Барселона заигра като ляв бранител и се превърна в хит на поста. Показа постоянство и стана два пъти шампион на Испания и спечели Шампионската лига през 2006 г, побеждавайки Арсенал на финала.

Холандецът прекара четири сезона на "Камп Ноу", спечелвайки пет купи, а струваше на клуба само 2 милиона евро. Ван Бронкхорст вкара седем пъти в 153 срещи с екипа на каталунците преди да се завърне в родината си с екипа на Фейенорд.

Оценка: Успех
Тиери Анри
Тиери Анри можеше да отиде в Барселона през лятото на 2006 г, но избра да остане в Арсенал след загубата на финала на Шампионската лига от каталунците в Париж. Следващият сезон беше белязан от контузии за французина, който все пак се премести на "Камп Ноу" през лятото на 2007 г срещу 24 милиона евро.

Първоначално разочарова под ръководството на Франк Рийкард през 2007/08 г, когато клубът завърши без отличие, но се превърна в хит при Пеп Гуардиола през следващия сезон, вкарвайки 26 гола в 42 мача, а Барселона взе требъл.

През следващия сезон имаше проблеми заради налагането на Педро и привличането на Златан Ибрахимович от Интер, но Анри продължи да е ключов играч за спечелването на нови 4 купи. След 121 мача и 49 гола за каталунците французинът подписа с Ню Йорк Ред Булс през 2010 г.

Оценка: Успех
Александър Хлеб
Александър Хлеб се присъедини към Барселона преди най-успешния сезон в историята на клуба, докарвайки в касата на Арсенал 17 милиона евро през лятото на 2008 г. Атакуващият халф играеше спорадично при Пеп Гуардиола, като никога не се устрои на "Камп Ноу" и се появяваше в кратки епизоди от резервната скамейка.

Хлеб игра на финала за Купата на Краля при успеха над Атлетик (Билбао), но остана резерва на финала на Шампионската лига, когато съотборниците му взеха скалпа на Манчестър Юнайтед.

След 36 мача за Барса, беларусинът отиде под наем в Щутгарт, а след това в Бирмингам, Волфсбург, Криля Советов и БАТЕ Борисов в родината му. В момента е футболист на турския Коняспор.

Оценка: Провал
Сеск Фабрегас

Когато Сеск Фабрегас напусна Барселона без пари през лятото на 2004 г, като обещаващ 16-годишен хлапак, той си мислел, че никога няма да е достатъчно добър да пробие в родния си клуб. За да се превърне в хит в Северен Лондон и да се завърне на "Камп Ноу" през 2011 г, като световен и европейски шампион с Испания. Каталунците платиха 29 милиона евро за юношата си.

Изглеждаше като тандем създаден в рая и първите знаци бяха обещаващи, след като се разбираше брилянтно с Лионел Меси, както го правеха в юношеските формации на "червено-сините". През трите си сезона на "Камп Ноу" Фабрегас не съумя да си присвои някоя позиция и понякога беше на прицел от привържениците за слабото си представяне и видимата липса на желание.

Фабрегас не оправда очакванията и с няколко сълзи премина в Челси в началото на това лято, след като вкара 42 гола и подаде за 48 в 151 мача за Барселона, спечелвайки шест купи между 2011 и 2014 г. Въпреки приличната статистика халфът не беше този играч на който всички се надяваха след завръщането на изгубения син.

Оценка: Провал
Алекс Сонг
Привлечен от бившия треньор Тито Виланова през 2012 г за 19 милиона евро, като играч, който трябва да покрива зоната между средата на терена и защитата, този трансфер винаги си остана странен. Камерунецът не успя да се адаптира към халфовата линия, а доказа, че не става и за централен защитник. Роля, която му бе възложена заради кризата на поста през сезон 2012/13 г.

През 2013/14 г беше върнат в халфовата линия в двубоя с Райо Валекано, което доведе до това, че Барселона загуби превъзходството в притежанието на топката за пръв път от 317 мача. Най-слабите мачове на каталунците бяха с негово участие, като тежката загуба от Реал Сосиедад през февруари, която разклати надеждите за титлата, след като водеха в класирането от доста време.

Сонг не е в плановете на новия треньор Луис Енрике, но още не си е намерил нов клуб, а последното му провинение е контузията на новия вратар Марк-Андре Тер Щеген на тренировка тази седмица. След 65 мача за Барса му е време да продължи другаде.

Оценка: Провал

Общо - два успеха и пет провала в бизнеса между Барселона и Венгер и Арсенал

Няма коментари:

Публикуване на коментар