сряда, 8 февруари 2017 г.

В Сърбия за рождения ден на Стоичков: Беше най-добрият футболист в Европа и слушаше сръбски фолк

Hristo Stoičkov, Foto: Profimedia
На днешния ден преди 51 години е роден най-добрият български футболист на всички времена Христо Стоичков.

Стоичков беше един от най-добрите нападатели в света в края на 20-ти век. Смята се за най-заслужил за метеоритното изкачване на българите на световната сцена, но и за главен виновник за последвалото посърване на нашите източни съседи.

Освен че е бил върховен футболист, беше и най-избухливия човек в световния футбол и играч, който непрекъснато е свързван с различни скандали.
Стоичков започва кариерата през 1984 година в ЦСКА от София, а още на следващата година участва в бой, когато със съотборника Наско Сираков в тунела напада футболиста на Левски Михайлов. Всички участници в безредиците са наказани с доживотна забрана да играят футбол, но това наказание им е премахнато седем месеца преди световното първенство в Мексико през 1986 г. (Сърбите са допуснали грешка - Наско Сираков е играч на Левски - б.р.)

Това е първото петно в биографията на Христо Стоичков...

Сензационното класиране на българите за полуфиналите на Мондиала през 1994 г в САЩ в най-голяма степен е негова заслуга. Стоичков на това Световно първенство с руснака Олег Саленко поделя първо място в класирането за стрелците, с по шест гола.
Стоичков се скарва с още един важен играч в националния отбор Емил Костадинов, а и другите футболисти не го обичат, защото искал за всичко да го питат, включително и това кой да играе за националния отбор, така че на негова сметка се пише и пропадането на българския футбол.

Най-голямата част от кариерата си Стоичков прекарва в Барселона, от 1990 до 1995 г, и от 1996 до 1998 г. С каталунския клуб е спечелил пет шампионски титли на Испания, Купата на европейските шампиони през 1992 г...

За най-добър футболист на Европа е избран през 1994 година.
 Играл е и за Парма, Ал Насър, Кашива, Чикаго и Ди Си Юнайтед.

Христо Стоичков е познат и като бохем и любител на сръбския фолк, особено на Лепа Брена и Мирослав Илич, с който е голям приятел (кумове са - б.р.).

 Когато по онова време го питат какво мисли за съотборника в Барселона, хърватина Горан Вучевич, казва:

"Обичам го, защото ми набавя касети на Лепа Брена"...


Автор: Курир спорт

Няма коментари:

Публикуване на коментар