сряда, 5 февруари 2020 г.

Психически терминатор: какво е в главата на Новак в най-тежките моменти?


Проблемът е открит: две топки за мача за противника, целият стадион против тебе, борба за най-големия трофей с най-големия противник; Действие: "Премини в режим за извънредни ситуации"

Точно с изречението отгоре може да се опише как изглежда психическата борба на Новак Джокович против най-големите съперници в най-тежките мигове с които се сблъсква на най-големите турнири. По правило, Джокович в най-тежките моменти е най-добър!

Това видяхме и във финала на Откритото първенство на Австралия против Доминик Тийм, когато беше на ръба на провала, но се вдигна от пепелта като феникс и стигна до титла №17 от Големия шлем в кариерата.

Без дилеми, в такива ситуации е най-добрият на всички времена, защото нито един тенисист в историята на тази спорт през кариерата не е имал такъв резултат когато става въпрос за съотношение победи и загуби в ситуации когато има или се изправя пред топка за мача.

Колко мача са изгубили когато са имали топка за мача, а колко Джокович, Надал и Федерер са спечелили когато са били на точка от загубата?


Джокович - 14 победи и 3 поражения

Федерер - 22 победи и 22 поражения

Надал - 14 победи и 8 поражения

Новак в кариерата е изгубил само три пъти когато е имал топка за мача. Против Михаил Южни в полуфинала в Ротердам през 2007, след това от Рафаел Надал в полуфинала в Мадрид през 2009 и накрая от Марин Чилич във финала на Куинс през 2018 година.

От друга страна, 14 пъти е излизал като победител в мачове в които неговият противник е имал топка за краен успех. От тях четири пъти са били в турнири от Големия шлем.


За 15 години професионална кариера и такъв брой мачове това е почти безукорна статистика. Също така, трябва да се спомене, че на Новак никога не му се е случвало да изгуби мач от турнирите от Големия шлем когато има топка за мача. Само веднъж е имало такъв случай в Мастърс, а два пъти в турнири от серията 500.

За сравнение, Роджър Федерер в кариерата е изгубил 22 мача в които е имал топка за успех. От тях шест пъти в Големия шлем, а три пъти от Новак Джокович (два пъти в Откритото на САЩ (2010 и 2011) и веднъж в Уимбълдън миналата година). Федерер и 22 пъти е печелил в мачове в които се е изправял пред топка за мача, а последният такъв случай беше на тазгодишното Открито първенство на Австралия против Тенис Сандгрен в 1/4-финала, когато спаси чак 7 топки за мача.

Все пак, когато погледнете статистиката на Федерер и Джокович в съотношението победи и поражения в такива ситуации, ясно е кой е психически по-стабилният в най-стресовите ситуации по време на мачовете.

Вторият най-голям съперник на Новак, Рафаел Надал, статистически е по-добър от Федерер, но продължава да е далече от Джокович по този статистически параметър. Надал е изгубил осем пъти в кариерата в моменти когато е имал топка за мача. За последен път от Ник Кирьос в Акапулко 2017 година.


От друга страна, Надал 14 пъти в кариерата е успявал да победи когато се е изправял пред топка за мача. За последен път спечели на Завършващия Мастърс в Лондон през 2019, когато надви Даниил Медведев в своята група, сега има резултат от 14 победи и 8 поражения в такива ситуации.

Финалът на Откритото първенство на Австралия като прекопиран финал на Уимбълдън от 2019 година

Новак отново показа психическа сила и във финала на Откритото първенство на Австралия против Доминик Тийм. Въпреки че не се изправи пред топка за мача, може да се каже, че фактически имаше такава ситуация, защото Тийм водеше с 2:1 в сетовете, и имаше топка за пробив в четвъртия да поведе. Обаче, тогава Новак показа своята известна психическа сила. Премина в режим "извънредна ситуация" като терминатора в известните филми.

А в тези извънредни ситуации Новак е най-силен!

На Род Лейвър Арена против Тийм беше видяна подобна ситуация както в известния финал с Федерер през 2019 година, когато Новак спаси две топки за мача на сервис на Федерер. Привържениците бяха в транс, вече виждаха трофея в ръцете на Федерер, викаше се "Роджър, Роджър", но забравиха, че Новак е най-тежко да бъде сломен в такива моменти. С чудесни ходове спаси две топки за мача, пребори се за супер тайбрек след 12:12 в редовната част и след това в него победи със 7:3.


И сега против Тийм публиката в по-голямата си част беше на страната на австриеца против Новак и заради това накрая не искаше да им изпрати своите разпознаваеми сърца, какъвто беше и случаят на Уимбълдън миналата година. Джокович имаше проблеми със здравето, беше нервен, съдията го провокира... изглеждаше, че губи мача, защото при преднина на Тийм от 2:1 австриецът имаше топка за пробив. А тогава, отново психическата сила на Джокович дойде до изражение! Когато най-малко се очакваше, той реши да играе сервис воле и да изненада противника.

- Вероятно една точка ни делеше от различен изход. Можеше да отиде в напълно друга посока. Играх сервис воле на топка за пробив в четвъртия и петия сет, и двата пъти си струваше, но можеше да бъде и различно. Сервис воле не е нещо което правя често, но разпознах, че това е тактика, която си струва в тези моменти и успя - каза Новак след мача на конференцията когато го питаха за ключовите мигове в мача.


И точно тук се крие тайната на успеха на Новак в най-тежките моменти. Способността за част от секундата да вземе правилното решение в последния момент и то да бъде вярно.

Обясни и на Уимбълдън как се изправя пред ситуации в които публиката е неприятелски настроена и подкрепя неговите съперници. Разкри какво е в неговата глава в тези моменти.

- Опитвате да игнорирате това, но е много трудно. Обичам да го решавам съзнателно, когато те викат "Роджър" - аз чувам "Новак". Знам, че звучи глупаво, но аз обичам да го правя. Така опитвам да убедя себе си, че е това което изговарят. Трудно е да игнорирате това.


- Трудно е да игнорирате това. Атмосферата е електризирана и този шум, особено в някои решаващи части от мача когато е неизвестно... Публиката тогава оживява. Разбира се, ако имате голямата част от публиката на своя страна това ви дава мотивация, сила и енергия. Когато нямате всичко това трябва да потърсите вътре в себе си, предполагам - каза Новак и разкри че срещу Федерер вече е имал в главата всички сценарии как и какво ще се случи.

- Онова което обещах на себе си беше, че ще остана спокоен на терена, защото знаех каква ще е атмосферата. Разбира се, Роджър игра добре, но аз вече имах всички сценарии в главата си, всичко визуализирах - разкри Новак.


Неговата майка Диана преди финала на Откритото първенство на Австралия даде интервю за Спорт Клуб в което говори за тази психическа подготовка на Новак и разкри по какъв начин се преборва с напрежението когато е в най-тежки ситуации.

- Научи се да се преборва с работа над себе си. Смятам, че това са медитации, преди всичко. В деня пред Уимбълдън, спомням си, той е с нас, а сякаш не е. Физически е, но психически не е. Играе си с децата, но сякаш не е тук. Той два дни се подготвяше психически за онова което следва и напълно в мислите беше фокусиран над това - разкри майката на Новак.

Новак започна сезона по феноменален начин, обяви поход към първото място във вечната ранглиста, а това означава да бъде рекордьор по брой седмици на място номер 1, за което го чака жестока борба с Рафаел Надал в продължението на сезона, а преди всичко атака на рекорда от 20 трофея от Големия шлем, който в момента държи Роджър Федерер.

По психическа сила още сега няма равен и в този сегмент е GOAT! Не се съмняваме, че с такава психическа сила, Новак ще покори и всички останали рекорди и ще остане запомнен като най-големият тенисист на всички времена!

Автор: Душан Ущевич

Няма коментари:

Публикуване на коментар