събота, 8 февруари 2020 г.

Австралийска ода за Джокович: През цялото време сме били слепи, той е най-добрият за всички времена!


"Как изобщо Роджър Федерер и Рафаел Надал могат да бъдат най-добрите на всички времена когато не са и в своята ера", пита се журналистът Тайсън Ото, който има заслугата за вероятно най-добрия и най-точен текст за съперничеството и "триумвирата" във върха на световния тенис

"През цялото време сме били слепи, Новак Джокович е най-големият тенисист, който се е появил и това не може да бъде по-очевидно".

С това изречение започва авторския текст на австралийския журналист Тайсън Ото за портала news.com.au, и вярвайте, това е най-доброто, най-точното и най-искреното което ще чуете от чуждестранен журналист за актуалния момент в мъжкия тенис в който допреди няколко години владееха Федерер и Надал като неприкосновени сили, а днес и утре, ако питате Ото, ще властва само един човек - Новак Джокович.

Пренасяме целия текст, който попада "в целта" и в сърцето най-много на онези, които се плашат да признаят, че сърбинът още сега е най-добрият тенисист на всички времена.

Това са мислите на Ото за Новак - струва си да се прочете всеки ред!

Новият номер едно се приближи до рекордьора Роджър Федерер на само три трофея от Големия шлем със спечелването на 17-а голяма титла в Мелбърн Парк, където изглежда недосегаемо с постижение 8:0 във финалите. Джокович сега е на само два трофея от Големия шлем изоставане от Рафаел Надал (19).

Новак е шест години по-млад от Федерер (38) и 15 месеца от Надал (33), а пътят по който върви в момента несъмнено го поставя в позиция един ден да завърши пред най-големите съперници по брой титли от Големия шлем. Неговият възход до статуса най-добър за всички времена (Greatest of All Time) е неизбежен.


По някаква причина, нищо не може да разстрои тенис любителите като предходното изречение.

Седемнадесет титли от Големия шлем по-късно, Джокович продължава да не може да махне от себе си неправедния етикет смутител в "GOAT" дуела Рождър Федерер - Рафаел Надал. Никога не е било по-очевидно, че тенис светът е сбъркал спрямо него. И никога не е било по-очевидно, че тенис светът отказва да приеме това.

Никога няма да бъде популярно мнение, но статусът "GOAT" на Джокович е неоспорим. Само че това досега не разбирахме. Но няма да мине много време когато тенис привържениците ще трябва да се сблъскат с неприятната мисъл, която ги държи на стъклени крака - мисълта че Джокович през цялото време третирахме грубо.

"GOAT" просто не смее да бъде освиркан на неговия собствен терен - "Род Лейвър Арена", който стана негов заради осем спечелени титли в Австралия. Привържениците през цялото време бяха против него, до момента в който в още един епичен мач след три часа и 59 минути победи Тийм. Това просто не смее да се прави на най-добрия за всички времена.

Това не би се случило на Федерер или Надал.

Преди само две години американският тенис великан Джон Макенроу заяви, че Джокович е "третиран като говно" от страна на организаторите на Откритото първенство на Австралия, защото мачовете му бяха правени в най-лошия възможен час. През деня, в най-голямата жега, въпреки че и тогава беше шесткратен шампион в Мелбърн. Това правеха, за да излязат насреща за Федерер, който искаше да играе във вечерните сесии.

Това не трябваше да се случва.

Джокович вероятно е най-малко уважавания "GOAT" на всички времена в ерата на модерните спортове.

Можете да не се съгласявате, но когато Джокович закачи своята ракета на пирона, мнозина ще разберат, че са сбъркали спрямо него. Той е много повече от "третия фаворит" в дебата за най-добър тенисист на всички времена. С петте години, които са му останали в професионалния тенис, Джокович би могъл да разтърси света на тениса от корен с унищожаване на всяка последвала история за "GOAT триумвират".

Когато прахта слегне след пет години и Джокович надмине 20-те титли от Големия шлем на Федерер, тогава само сърбинът ще остане в дебата на тенис любителите като най-добрият за всички времена. Тогава, може би само тогава, ще разберем колко сме сбъркали.

Надал веднъж съвършено се приближи колко бъркаме за Джокович.

- Не би било честно да кажа, че Федерер не е най-добрият играч срещу когото съм играл, защото неговите титли и резултати доказват това. Но на техническо ниво, когато Джокович е във върха на своята игра, трябва да кажа, че тогава играя срещу недосегаем противник - каза преди няколко години испанецът.

Чак и ако не се брои Големия шлем, Джокович всякак е по-добър в директните дуели с двамата най-големи съперници. Против Федерер има 27:23, против Надал 29:26.

Как изобщо Роджър Федерер и Рафаел Надал могат да бъдат най-добри за всички времена когато не са най-добри и в своята ера?

Това няма да се случи преди Федерер да се откаже, но съществува реален шанс следващото поколение тенис привърженици да говори за годините на Джокович и как Надал и Федерер са били единствените, които са могли временно да го спрат в епохата, която ще бъде разглеждана като доминиращата история на една ера - и колко недосегаем е бил Джокович.

"Джокера" всъщност през цялото време е бил крал.

Докато той не показва знаци да забавя, Федерер ще е близо до 39 години по времето на Ролан Гарос и Уимбълдън - почти две години по-възрастен от Кен Розуел, австралиецът, който стана най-старият шампион в Големия шлем на 37 години (Откритото първенство на Австралия, 1972).

Федерер спечели последната титла от Големия шлем преди две години. Може би швейцарският маестро има най-елегантният бекхенд виждан някога в тениса, в най-скоро време лесно може да бъде запомнен със своя елегантен стил отколкото по рекордния брой титли от Големия шлем. Тук неговите аргументи ще спрат да важат.

Залъга всички нас.

Бяхме пияни от красотата на неговата игра, поезията на неговите движения и великолепието на отношението което носеше на терена и извън него. Всички тези неща правеха Федерер най-обичания играч на своето поколение, но те не го направиха най-добрият.

Джокович просто няма тази аура, но онова което има е най-убийственият ум, който светът на спорта някога е виждал. В ерата когато тенис мачове се печелят и губят заради най-ситни детайли, Джокович е по-недосегаем повече отколкото който и да е друг играч в "тура". Той няма красотата на движенията на Федерер, но неговият мозък бързо стана неговото най-силно оръжие, което мъжкият тенис е виждал.

В ерата когато физически силните като Монфис, Кирьос и Иснър не успяха и да се приближат до титла от Големия шлем, Джокович, играч, който уж няма нито един поразителен сегмент в играта в който да изпъква, побеждава всички тях, сякаш са нищо.

Това е онова което правят най-добрите на всички времена - а това точно е Новак Джокович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар