неделя, 28 август 2016 г.

Историята на сърбина, който "продаде" футбол на бразилците и "рушеше" Маракана

Dejan Petković - Rambo
Когато от малка европейска държава отидете в Бразилия, и там станете футболна икона, то това е сякаш като да продадете сняг на ескимосите! А точно това е направил Деян Петкович, днес почетен консул на Сърбия в Бразилия. Ето неговата история.

Когато в Рио де Жанейро споменете неговото име, ще чуете само въздишки на одушевление. 43-годишният Деян Петкович - Рамбо в Бразилия е истинска футболна легенда, човек, който е дошъл през малка врата, а завърши в музея на славата.
Novak Đoković Mario Zagallo i Dejan Petković - Rambo
"Всички от Бразилия идват в Европа да играят, а аз от Европа отидох в Бразилия. И съм един от редките европейци, които са дошли тук да играят. Не съм единствен, но един от редките. А, може би и единственият европеец, който успя да постигне толкова много в бразилския футбол", казва Петкович.
От мадридския Реал през 1997 година идва във Витория, а неговият възход към пантеона на бразилския футбол започва с преминаването му в големия Фламенго. Мигът, който завинаги му беляза кариерата е голът за шампион на щата Рио в 88 минута. И то срещу лютия враг Вашко Да Гама от свободен удар.

По-късно е играл и за Вашко Да Гама и за Флуминензе, другите два големи клуба от Рио де Жанейро, а във всеки е обожаван отстрана на привържениците. Върхът на кариерата стига на 37 години. Когато въпреки редица съпротиви вътре в клуба се връща във Фламенго.
"Казват, не, той е стар, той е бивш играч, на 37 години, за какво ни е... Но, привържениците, 99% от привържениците бяха за да се върна, защото съм техния голям идол след Зико. И се случи през 2009 година наистина да се завърна", споделя Рамбо.

И отвежда клуба от 14-о място до шампион на Бразилия. За бразилците е било неразбираемо, че Петкович не получава повиквателни за националния отбор на Сърбия, за когото Зико саркастично прогнозира, че ще е световен шампион в ЮАР.
"Това беше изявление на Зико. Зико тогава водеше Япония, ако не се лъжа. Питат го кой ще е шампион, а той казва Сърбия. Имат 23-има по-добри от Петкович", спомня си Деян.

Dejan Petković - Rambo
Още през 2000 година бразилците искали да играе за Селесао, но ФИФА не допуснала. В периода 1995-1998 г Петкович има 6 мача и един гол за Югославия. Така Рамбо останал излишен за кариера с националния отбор, но клубната го отвела до върха. В Музея на славата на бразилския футбол на "Маракана".

Няма коментари:

Публикуване на коментар