сряда, 27 юни 2018 г.

Кустурица: Ако проработят тези двамата, победата над Бразилия става възможна


На конференцията за медии посветена за обявяването на 6-ия Болшой фестивал на руската класическа музика (14-17 юли) на Мечавник, Емир Кустурица повече отговаря на въпроси на журналисти свързани с футбола отколкото за гостите и програмата на фестивала.

Коментирайки играта и атмосферата в националния отбор на Сърбия, режисьорът в началото сподели своите впечатления:

- Ако хърватските играчи след победата могат да пеят песни на Томпсон и да изговарят най-грозни думи за нас в своята катарзисна победа - сега отделям тяхното качество, това е един много добър национален отбор - а нашите ядни живеят в дилема коя е онази песен, която смеят да запеят, в такава ситуация се става народ, а все по-малко нация. Необходимо е да се обединява нацията по онзи начин, който тя заслужава, за да дишат всички в същата партитура. Ние се правим на по-великодушни отколкото можем да бъдем и мисля, че тях само песен може да ги сдружи. Песента е важна и песни трябва да има - оцени Кустурица.

За мача Сърбия - Швейцария най-много гняв насочи към съдията макар че се обърна и към начина по който Шакири и Джака празнуваха головете.

- Това всички ние го знаехме. Това е стара история колкото и идеята на Наполеон да разедини южнославянските народи с албанците. Това е само върхът на тази история, а този мач беше живописно представяне на една такава политическа и геостратегическа схема. Що се отнася до съдията, този не е заслужил да съди тук като играят Кремна и Мокра Гора, а камо ли когато се случва едно такова голямо и добре организирано Световно първенство. Онова което е най-лошо в случая на развоя на нашия футбол, ние забравяме, че това беше феноменален мач, по мнението на онзи вратар може би и най-добрия, но това е стара наша история, че съдиите никога не са наклонени към нас, което изглежда истина. Да ни свири съдията дузпата, която трябваше, ние сега нямаше да имаме главоболие. Първо и най-важно, не бихме гледали този орел как лети там, а второ, вече щяхме да сме класирани - смята Кустурица.

По негово мнение, възможно е Сърбия да победи Бразилия. Ето и как:

- Ако блокираме Марсело, защото мисля, че той е най-опасният играч, ние може и да покажем играта, която играхме в първия мач: да не се играе на дълги топки, а през средата да се стига до вратата. Във втория мач имахме някаква схема с дълги топки и благи върнати, само че имаше малко върнати. Най-големият талант не се показа тук. Ако проработят Сергей, Тадич и, в задна линия, човек който може да формира тази средна линия, ако не играем с дълги топки, може би е възможна победата - твърди режисьорът.

Няма да гледам финала

През четири дни на Болшой фестивала млади музиканти ще се състезават за Златната матрьошка във вещината на изпълняването на класическа музика във възрастови категории 13-17 и 18-25 години. В рамките на културната програмата ще участват цигуларите Неманя Радулович, Юлиян Рахлин и Роман Симович, пианистът Денис Мацуев, квинтет от Симфоничния оркестър "Болшой", американският китарист Гари Лукас и македонският бенд "Леб и сол". Ще се гледа ли в паузата от класическата музика в Болшой финала на Световното първенство на 15 юли, питаха журналисти Кустурица?

- Аз няма, но който иска, може - отговори световноизвестният майстор на филмите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар