вторник, 26 ноември 2019 г.

Историята пише някакъв друг роман: Немците 10 пъти са падали на Маракана, само Гладбах и Байерн са отнесли победа


Общият баланс на червено-белите с немските клубове: 10 победи, четири ремита, две поражения...

Байерн е мощен, немците винаги са били силни, но ако преди тазвечершния сблъсък в Белград се вземе изключително историческите факти - Цървена звезда не би имала от какво да се плаши на стадион Райко Митич. Просто, немските клубове, както онези от Източна Германия, така и онези от Западна, са били редовни клиенти на червено-белите в главния град на Югославия и Сърбия. Ситуацията не се е променила драстично след обединението на двете Германии, тъй като от 1991 година до днес от четири гостувания на немските отбори в сръбската столица победа взе само мюнхенският Байерн, и то по доста късметлийски начин в груповата фаза на Купата на УЕФА през сезон 2007/2008.

Като се тегли черта на цялата история, немските клубове общо 16 пъти са гостували на стадион Райко Митич, а балансът гласи - 10 победи за Цървена звезда, четири нерешени мача и едва две поражения. Реалността за съжаление е напълно различна в този момент.

Историята на сблъсъците започва през сезон 1969/1970 и неуспешния двубой от втория кръг на КЕШ с тогавашния Форварц Берлин. Отборът, който е предвождан от легендарния Милян Милянич, преследвал 1:2 от първия мач и два пъти губил на Маракана (0:1 и 1:2), но успя да стигне до обрат благодарение на головете на Ачимович и Караси. Все пак, мрежата на Алфред Зулуковски до края остана неподвижна, така отборът от Източна Германия продължи напред. Година по-късно Карл Цайс Йена също носи преднина от първия мач от 1/4-финалите на КЕШ (2:3), но отборът на Милянич този път е немилосърден към противника от Източна Германия. Червено-белите победили с убедителното 4:0, с голове на Джорич, Филипович, Остойич и Караси.

Непреодолима пречка за Цървена звезда в Купата на УЕФА през сезон 1975/1976 бил Хамбургер. Първият мач от втория кръг е изигран на Маракана, червено-белите водеха с гол на Сеад Сушич от 23 минута, но само минута по-късно изравни Оле Бьорнмосе. В реванша убедително 4:0 за немците. Първо поражение от немски клубове в своята история, при това и прилично тежко, Цървена звезда на стадион Райко Митич преживява във втори кръг на КЕШ през сезон 1977/1978. Тогавашният отбор на Гойко Зец преживява истинско крушение от Мьонхенгладбах на своя терен (0:3), а головете за немците вкарват Шефер, Хайнкес и Симонсен.

Звезда най-често с немски клубове се среща през известния сезон 1978/1979, в който останала без трофея в Купата на УЕФА, въпреки че общото мнение е, че по качество и показана игра е заслужила. Всичко започва от един от най-вълнуващите мачове в историята на Маракана с Динамо от Берлин (4:1). Отборът на легендарния Бранко Станкович наваксва 2:5 от първия мач в първи кръг, губи и с 0:1 в Белград до 58 минута, а тогава до края на мача постига четири гола. Човекът на обрата е фантастичният Здравко Боровница, който вкарва два гола, преди това е изравнил Душан Савич, а решаващият гол вкара Милош Шестич в последните мигове на мача. Голът на Дуле Савич в седмата минута на полуфинала с Херта се оказа достатъчен за преминаване към големия финал. Звезда тогава побеждава с 1:0, докато в реванша губи с 1:2. Милош Шестич продължава серията голове в този сезон в Купата на УЕФА и в първия финален мач против Мьонхенгладбах. Червено-белите повели с неговия гол в 21 минута, но немците стигнали до изравняване и позитивен резултат чрез автогола на Юришич в 60 минута. В реванша за съжаление е било 1:0 за домакина.

През сезон 1979/1980 отново немци. Първо стария клиент Карл Цайс Йена, който в двата мача е победен с 3:2, а след това мюнхенския Байерн в 3 кръг на Купата на УЕФА. Червено-белите гонили 0:2 от Мюнхен, до 69 минута са водели с 3:0 на Маракана с голове на Савич, Петрович и Репчич, но баварците в следващия кръг на турнира с два гола отвежда Дитер Хьонес.

До следващия мач с немците се чака цяло десетилетие. В първия мач от третия кръг на Купата на УЕФА през сезон 1989/1990 в Белград е победен Кьолн (2:0) с голове на Деян Савичевич, но отборът на Драгослав Шекуларац в реванша е победен с 0:3. Това е "трагичен" мач за легендарния Шеки, който в тунела ударил шамар на стюард и получил осем мача наказание, заради което въпреки спечеления дубъл трябвало да напусне отбора, който само година по-късно покори Европа под ръководството на Люпко Петрович.


Първият немски противник през известния сезон 1990/1991 е Динамо Дрезден. Червено-белите били немилосърдни и в двата четвъртфинални мача, а в първия на стадион Райко Митич (3:0) головете вкарват Просинечки, Бинич и Савичевич. Ако онзи мач с Динамо от Берлин е бил един от най-вълнуващите, най-вълнуващият е изигран на 23 април 1991 година. Цървена звезда победила в Мюнхен с 2:1, а после в Белград повела с гол на Синиша Михайлович от пряк свободен удар. Все пак, немците само за пет минути в средата на второто полувреме преобърнали резултата с голове на Аугенталер и Бендер, финалът в Бари висял до 90 минута, а тогава "небето се отворило" с автогола на Аугенталер. Този миг завинаги ще се преразказва сред привържениците на Цървена звезда.

Първият немски отбор с който Цървена звезда се среща след обединението на Германия и разпадането на Югославия е Кайзерслаутерн. Тогавашният носител на Купата на Германия носи минимална преднина (0:1) от първия мач в първия кръг на КНК, а Цървена звезда в реванша с гол на Деян Станкович в 55 минута се пребори за продължения. Там немският отбор преживя истинска катастрофа. Станкович вкара в 97 минута, Ньегуш десет минути по-късно, докато крайния резултат (4:0) в 120 минута постави Миодраг Пантелич.

Първият немски противник на Цървена звезда в новото хилядолетие беше Байер Леверкузен. Финалистът в Шампионската лига от сезон 2001/2002 застана на пътя на сръбския шампион в третия кръг квалификации. Мачът на стадион Райко Митич завърши без голове, докато в реванша съставът на Клаус Топмьолер победи с 3:0. Споменатият мач с Байерн в груповата фаза на Купата на УЕФА от сезон 2007/2008 бе белязан от лошия терен и катастрофалната реакция на Иван Ранджелович във финала на мача. Цървена звезда два пъти води, с голове на Короман и Милияш. Клозе два пъти успя да изравни, а тогава един прилично нескопосан удар от пряк свободен удар на Тони Крос премина поред Секундо Кастийо и ръката на Иван Ранджелович.

Последният мач на Цървена звезда с немски клубове донесе на червено-белите пролет в Европа след 25 години. Това беше гостуването на Кьолн в последния мач от груповата фаза на Лига Европа през сезон 2017/2018, което червено-белите решиха в своя полза с резултат 1:0 и гол на Славолюб Сърнич в 22 минута на мача.

Така че, Цървена звезда в тазвечершния сблъсък на своя страна, като главен коз, има само историческите факти. Чудеса се случват и това беше ясно след миналогодишната победа над шампиона на Европа Ливърпул, но е голям въпрос дали съставът на Владан Милойевич сега е в състояние да изиграе такъв мач. Ако успее в това, ще има още един исторически резултат за най-трофейния сръбски клуб.

Немците на Маракана:

КЕШ (1969/70)
2 кръг: Форварц Берлин - 3:2

КЕШ (1970/71)
1/4-финали: Карл Цайс Йена - 4:0

Купата на УЕФА (1975/76)
2 кръг: Хамбургер 1:1

КЕШ (1977/78)
2 кръг: Борусия Мьонхенгладбах 0:3

Купата на УЕФА (1978/79)
1 кръг: Динамо Берлин 4:1
1/2-финали: Херта 1:0
финал, първи мач: Борусия Мьонхенгладбах 1:1

Купата на УЕФА (1979/80)
2 кръг: Карл Цайс Йена 3:2
3 кръг: Байерн Мюнхен 3:2

Купата на УЕФА (1989/90)
3 кръг: Кьолн 2:0

КЕШ (1990/91)
1/4-финали: Динамо Дрезден 3:0
1/2-финали: Байерн Мюнхен 2:2

КНК (1996/97)
1 кръг: Кайзерслаутерн 4:0

Шампионска лига (2001/02)
3 кръг квалификации: Байер Леверкузен 0:0

Купата на УЕФА (2007/08)
групова фаза: Байерн Мюнхен 2:3

Лига Европа (2017/18)
групова фаза: Кьолн 1:0

ОБЩО: 10 победи, четири ремита, две поражения

Автор: Ненад Йованович

Няма коментари:

Публикуване на коментар