събота, 26 октомври 2013 г.

10 дербита, които заслужават вниманието на всеки фен

Страстта те обхваща и те парализира. Никой спорт не отразява по-добре тези думи от футбола. Чувството да вкараш гол е това, което направлява играта и привържениците. В същото време няма нищо по-сладко от изковаването на победа срещу най-омразния ти съперник, още повече, ако се случи във важен момент в историята на някой от двата клуба.

По света има много дербита, които предлагат неповторим заряд и усещания. Ето и 10 от тях:




10 „Класико де Авеланеда“

Това е спор между аржентинските Индепендиенте и Расинг. Двата клуба са от голямото предградие на Буенос Айрес Авеланеда на чието име е кръстено дербито. То е второто най-голямо съперничество в страната. Въпреки че е засенчено от борбата между Бока Хуниорс и Ривър Плейт, дербито на Авеланеда винаги протича в нажежена и ожесточена обстановка. Най-вече заради географското разположение на противниците, които са признати сред петте най-велики и популярни клуба на Аржентина.

Двата съперника са първите аржентински отбори станали шампиони на Южна Америка, като Индепендиенте вдига Копа Либертадорес за пръв от общо седемте си пъти досега през 1964 г, а Расинг печели единствената си през 1967 г. Расинг става и първият аржентински клуб световен шампион, печелейки и Междуконтиненталната купа през същата година.

На вътрешната сцена Индепендиенте също има превъзходство над Расинг – 14 срещу 7 шампионски титли. Двата отбора са се срещали помежду си 204 пъти, като Индепендиенте има 83 победи срещу 64 за Расинг, а 67 мача са завършвали наравно. Тези успехи са силен коз в ръцете на привържениците на Индепендиенте във войната им с тези на Расинг.

Класико де Авеланеда

9 „Дерби д`Италия“

Дерби д`Италия“ се провежда между Интернационале (Милано) и Ювентус (Торино), като е едно от най-прочутите по света. Терминът е използван за пръв път през 1967 г от известен италиански спортен журналист, като по това време Интер е най-успешният клуб на международно ниво, а Ювентус на вътрешната сцена.

Съперничеството се възпламени отново наскоро, след като през 2006 г избухна скандала за уреждане на мачове в Серия А. Той доведе до наказание за Ювентус да играе в Серия Б, въпреки че беше шампион за 2005/06 г. Титлата беше присъдена на останалия втори през този сезон Интер. Клубът от Милано стана шампион и през следващите четири сезона.

По отношение на завоювани трофеи Ювентус има значителна преднина спрямо Интер. „Синьо-черните“ имат 39 отличия – 30 на местна почва и 9 международни, докато „Старата госпожа“ е с 54 – 43 у дома и 11 международни. В битките помежду си Ювентус също има голямо предимство – 98 победи срещу 68 за Интер, а 53 пъти не е излъчен победител.

Дерби д`Италия
8 „Киталар Араси дерби“

Междуконтиненталното дерби, което се провежда между Фенербахче и Галатасарай, е сред най-важните в Източна Европа. Уникалният аспект на това съперничество е, че клубовете са от различни континенти макар и да са от един град. Това само доказва какво представлява Истанбул – най-големият турски град, който е и сърце на цивилизацията в държавата.

Първото дерби се провежда през 1909 г, но съперничеството не е ожесточено до 1934 г, когато се случват няколко размирици по време на един приятелски мач. В сбиванията участват и футболисти на двата отбора, които се сдърпват помежду си и това принуждава съдиите да прекратят двубоя.

Въпреки че нямат големи международни успехи Фенербахче и Галатасарай са двата най-успешни клуба в историята на турския футбол. „Фенерите“ имат общо 31 местни отличия, докато Галатасарай – 36. Разликата между двата клуба е, че Фенербахче няма нито един трофей от международен турнир, докато Галатасарай притежава два – Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа.

В дербито предимството е на страната на Фенербахче със 141 победи от 372 мача, докато Галатасарай е имал 118 успеха, а равенствата са 113. Това което прави дербито световно известно е страстта и ентусиазма на привържениците на двата отбора.

Киталар Араси дерби

7 „Класико дос милоеш“

В Бразилия има голям брой изявени съперничества и дербита, но мачовете между Фламенго и Вашко Да Гама са приемани за най-голямата битка, особено като се има предвид броя на привържениците им. Когато се опрем на цифрите откриваме, че Фламенго е най-популярният клуб в света с 34 милиона запалянковци. Вашко се радва на подкрепата на 25 милиона, а двата клуба заедно събират около 30% от населението на страната си.

Дербито се провежда за пръв през 1923 г, когато Вашко Да Гама влиза в топ дивизията, но враждата между двата клуба съществува много преди това, но в спорта гребане. По отношение на отличията Вашко Да Гама притежава 74, а Фламенго 85. Трябва да се има предвид, че в Бразилия се смятат щатските и регионалните титли от различни региони, както и националните отличия. По тази причина клубовете имат голям брой трофеи.

Фламенго има предимство в дербито със 130 успеха срещу 119 за Вашко, а 87 пъти дербито е останало без победител.


6 „Старата фирма“

Старата фирма“ е името на шотландското дерби между Селтик и Рейнджърс. Двата клуба са най-успешните и значими във футболната история на Шотландия. От сезон 1985/86 г насам шампионът на страната е един от двата състава. Логично те са и най-популярните в държавата. Първият им сблъсък е през 1888 г, нареждайки противопоставянето им сред най-старите на планетата.

Уникалният аспект на тази борба са водещите сили зад нея – религия, политика и социална идеология. Селтик представлява ирландските католически имигранти, а Рейнджърс е подкрепян от протестанти.

По отношение на трофеите Рейнджърс води с 54 шампионски титли, 33 купи на Шотландия и 27 купи на Лигата. Също така е и носител на Купата на носители на национални купи. От друга страна Селтик не изостава с много – 43 шампионски титли, 35 купи на Шотландия и 14 купи на Лигата. За разлика от Рейнджърс Селтик е носител на Купата на европейските шампиони, спечелена през 1967 г.

В 399 дербита досега Рейнджърс има предимство със 159 победи срещу 144 за "детелините", а равенствата са 96. Голям удар за феновете беше фалита на Рейнджърс през юни 2012 г, който изпрати клуба в трета дивизия на шотландския футбол и прекъсна дербито, освен ако двата отбора не се срещнат за купата на страната.

Олд Фирм

5 „Дерби дела Мадонина“

Градското дерби между Интер и Милан се приема за най-свирепото и голямо по важност в Италия. То има необичаен фактор спрямо останалите съперничества в тази статия – двата клуба делят един стадион за всичките си мачове. „Джузепе Меаца“, който е разположен в квартал Сан Сиро в Милано, има честта да бъде дом на два от най-великите италиански отбора.

Първото дерби се провежда през 1908 г, но най-уникалното в него е коренът му. Интер и Милан са били едно. След спор в клуба, който първоначално се е казвал Милан крикет и футболен клуб, води до основаването на Интер през 1908 г. Исторически Интер представлява по-висшата класа в Милано, докато Милан е отбора на работническата класа.

По отношение на успехите Милан изпреварва 39-те отличия на Интер. „Нерадзурите“ имат предимство на вътрешната сцена с 30 срещу 29, въпреки че и двата клуба са шампиони 18 пъти. Предимството на Милан идва по отношение на международните трофеи – 18 срещу 9. В дербито „росонерите“ имат леко предимство със 111 победи срещу 105 за Интер, а 77 пъти са си разделяли по точка.

Дерби дела Мадонина

4 „Класико дел футбол Уругуайо“

Уругвайското дерби противопоставя двата най-успешни клуба във футболната история на страната, които са и два от най-важните в Южна Америка и света: Клуб Насионал де Футбол и Клуб Атлетико Пенярол. Те са спечелели 90 от общо 108-те издания на уругвайското първенство, както и няколко международни трофея.

Първото издание на дербито се състои през 1900 г, превръщайки го в най-старото футболно съперничество извън Британските острови. Още от самото начало Насионал е свързван с местното уругвайско население, представлявайки националистите. От друга страна Пенярол е представител на имигрантите, като първото му име е Централен уругвайски железопътен крикет клуб, основан от британски имигранти.

По отношение на трофеите Пенярол има 57 – 48 от национални шампионати в аматьорската и професионална ера, както и 9 международни купи. Насионал е завоювал 53 титли – 44 шампионатни, аматьорски и професионални, както и 9 международни.

Дербито на Уругвай е сред най-играните мачове на планетата, като двата клуба са се изправяли един срещу друг 509 пъти. Пенярол има 180 победи срещу 166 за Насионал, а равенствата са 106.

Населението на Уругвай е малко над три милиона, като повечето подкрепят някой от двата отбора, което принуждава властите да провеждат дербито на стадион „Сентенарио“ в Монтевидео, въпреки че и двата клуба си имат свои стадиони.

Класико дел футбол Уругуайо

3 Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед

Съперничеството между Ливърпул и Манчестър Юнайтед е сред най-свирепите и може би най-значителното в английския футбол. То противопоставя двата най-успешни клуба в историята на страната, които общо имат 119 титли.

Първото дерби се провежда през 1894 г, което го нарежда сред най-старите на планетата. Враждата между двата клуба има своите корени в съперничеството между градовете Манчестър и Ливърпул, което се заражда по време на индустриалната революция.

Друг фактор в битката е състезанието им за най-велик английски клуб. Ливърпул доминира във футбола на Острова през 70-те и 80-те, а Юнайтед е на върха от началото на 90-те и първото десетилетие на новия век. По отношение на титлите Манчестър Юнайтед има леко предимство с 60 купи срещу 59 за Ливърпул. На домашната сцена „червените дяволи“ имат 53 отличия – шампионски титли и купи, докато ливърпулците имат 48. „Червените“ от града на Бийтълс имат превъзходство в международните отличия – 11 срещу 7.

В самото дерби предимството е за Юнайтед със 73 успеха срещу 62 за Ливърпул, а равенствата са 51. Няма съмнение, че този мач е сред най-свирепите, като доказателство за това са не само привържениците на двата отбора, но и футболистите им. Не са рядкост инцидентите между играчите в богата история на сблъсъка.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед

2 „Ел Класико“

Битката между Барселона и Реал (Мадрид) е една от най-горещите и може би най-известната в света на футбола. Често е гледана от привърженици от цял свят, след като в последните години двата клуба станаха марки рекламиращи спорта.

Първото „Ел Класико“ се провежда през 1902 г и оттогава този мач представя съперничество във футбола и идеологиите. Барселона от дълги години е институция и футболен отбор, който представлява Каталуния и хората в тази област, докато Реал е свързван с испанския национализъм и кралското семейство.

По отношение на трофеите Барселона има лека преднина със 79, а Реал – 76. На вътрешната сцена преднината на каталунците е дори по-малка – 62 официални национални купи срещу 61 за мадридския клуб. Барселона има предимство и в международните отличия – 17, докато Реал е притежател на 15. Трябва да се отбележи, че въпреки това Реал има повече шампионски титли на Испания и трофеи от Шампионската лига.

Най-интересният и обсъждан въпрос на тази вражда е статистиката помежду им. Барселона има предимство със 105 победи срещу 92 за Реал, а равните мачове са 56. Ако се имат предвид само официални мачове, то предимството е за столичния клуб с 88 успеха срещу 86, а равенствата са 47. Това е още една от причините „Ел Класико“ да е считано за едно от най-динамичните съперничества във футбола.

Ел Класико

1 „Ел Суперкласико“

Най-големият сблъсък в клубния футбол е между Клуб Атлетико Бока Хуниорс и Клуб Атлетико Ривър Плейт. „Суперкласикото“ е известно по цял свят заради яростта си, съперничеството и страстта, която буди сред привържениците и футболистите на двата клуба. През 2004 г английският вестник „Обзървър“ постави „Суперкласико“ на първо място в списъка „50 спортни неща, които трябва да направите преди да умрете“.

Бока и Ривър са двата най-популярни отбора в Аржентина, водейки с голяма преднина пред останалите. Сърцата на 41% от населението бият за Бока, докато 32% са на страната на Ривър. По отношение на процент от населението на страна Бока е най-популярният футболен клуб в света.

Особеността на това дерби се поражда от корените на двата клуба. Ривър и Бока са родени в квартала Ла Бока, който е един от най-живописните в Буенос Айрес. Докато Ривър се мести в по-богатия квартал Белграно в северната част на града, Бока остава верен на родното си място и до ден днешен е в Ла Бока.

По отношение на титлите Бока води в общата сметка с 50 срещу 39 за Ривър. В националните състезания Ривър има предимство с 34 купи, а Бока има 32, като в тази сметка влизат аматьорските и професионални шампионски титли, както и купата на страната. Бока има повече международни успехи – 18 трофея, като по този показател дели първо място в света с Милан. Ривър има пет.

В статистиката на „Суперкласикото“ след 338 мача победител е Бока със 126 победи, докато Ривър има 107, а равенствата са 106. Тези показатели подсилват чувството на превъзходство от привържениците на Бока спрямо тези на Ривър.

Ел Суперкласико

Няма коментари:

Публикуване на коментар