понеделник, 18 август 2014 г.

Барселона, Ливърпул и Реал оглавяват трансферния пазар

В Барселона трескаво се работи над селекцията през това лято и клубът е на първо място в Европа по похарчени пари. Каталунците привлякоха вратарите Клаудио Браво и Марк-Андре Тер Щеген, защитниците Жереми Матийо и Томас Вермален, Иван Ракитич в средата на терена и Луис Суарес в предни позиции. Общата сума е 153 милиона евро, доста пред втория в класацията Ливърпул.

"Червените" получиха 88 милиона за уругвайския си голмайстор и завръщането им в Шампионската лига ги амбицира. Адам Лалана, Деян Ловрен и Рики Ламбърт дойдоха от Саутхемптън, Лазар Маркович донесе много пари на Бенфика, а Емре Чан пристигна от Байер (Леверкузен). Изразходваните средства на "Анфийлд" възлизат на 131 милиона евро, с близо 40 милиона повече от следващия клуб от Висшата лига.

Реал (Мадрид) се нареди на трето място с харчове от 120 милиона евро. Европейският шампион прави тихо лято според собствения си стандарт на пазаруване, като купи само трима - Кейлор Навас, Тони Кроос и Хамес Родригес, последният струваше 80 милиона евро.

По петите им е градският съперник Атлетико (Мадрид). Шампионът на Испания загуби ключови играчи от състава си, но показа амбициозност, привличайки Марио Манджукич, Антоан Гризман и други за общо 101,5 милиона евро.

Един от клубовете, който нападна "Висенте Калдерон" в търсене на талант беше Челси. Лондончани привлякоха Диего Коща и Филипе Луиш, а от Барселона взеха Сеск Фабрегас, разделяйки се с 93,5 милиона евро.

Оставаме в Лондон, но се местим към Арсенал, който се нарежда шести по разходи. Привличането на Алексис Санчес, Калъм Чембърс, Матьо Дебюши и Давид Оспина излезе на Венгер малко над 77 милиона евро.

Манчестър Юнайтед записа разочароващ сезон, но даде сигнал за амбицията си да се завърне в Топ 4 на Висшата лига, като си осигури Андер Ерера и Люк Шоу за 73,5 милиона евро.

Манчестър Сити беше спрян от големи покупки заради правилата на финансовия феърплей, но все пак успя да похарчи 65,5 милиона евро за новаци, по-голямата част за Елиакуим Мангала от Порто.

Саутхемптън се раздели с много футболисти това лято, но беше активен и в покупките - Душан Тадич, Шейн Лонг и Грациано Пеле, както и други излязоха на клуба 58 милиона евро.

Последното име в Топ 10 е друг клуб, който беше осуетен от правилата на финансовия феърплей - ПСЖ. Парижани си осигуриха услугите на Давид Луиш срещу близо 50 милиона евро.

Борусия (Дортмунд) е на 11-то място, а 12-то се заема от Рома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар